Egészen szívmelengető, ami most a magyarokról kiderült

szívmelengető

Egészen szívmelengető, ami most a magyarokról kiderült


Miután Magyarország nemrég (legalábbis ideiglenesen) aláásta az Unió természethelyreállítási törvényét egy utolsó pillanatos pálfordulással, különösen szívmelengető arról olvasni, hogy hazánk lakosainak döntő többsége pártolná az új természetvédelmi törvényt.

Legalábbis ez derül ki

a BirdLife Europe-ból, a ClientEarth-ből, az EEB-ből és a WWF EU-ból álló #RestoreNature koalíció megbízásából készült reprezentatív felméréséből, amelyben 6190 válaszadót kérdeztek abból a hat tagállamból, amely végül nem támogatta a törvényt.

Hollandiában, Finnországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban és Svédországban átlagosan négyből három polgár támogatja a jogszabályt, ezzel pedig egyre nagyobb nyomás nehezedhet a tagállamokra a régóta várt törvény elfogadására.

Az említett országok lakosságának többsége úgy gondolja, hogy a természet és a biodiverzitás csökkenése hosszú távon negatív hatással lesz az emberekre, a gazdálkodásra, amit sürgősen kezelni kell az ökoszisztémák helyreállításával.

A törvény a legnagyobb támogatottságot

Olaszországban kapta, ahol az állampolgárok 85 százaléka támogatta, majd rögtön ezután Magyarország következik 83 százalékkal, majd Lengyelország jön 72 százalékkal. A megkérdezettek mindössze 6 százaléka nem értett egyet a törvény elfogadásával. A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

A #RestoreNature koalíció szerint „ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy egyes tagállamok figyelmen kívül hagyják, hogy az állampolgárok valóban aggódnak a természetért. Összességében a holland, a finn, a magyar, az olasz, a lengyel és a svéd lakosság 75 százaléka támogatja a természet-helyreállítási törvényt, ezek a számok pedig megerősítik, hogy mennyire döntő fontosságú a törvény elfogadása. Mint mondják, senki sem nyer, ha a természet állapota romlik, de mindenki nyerhet, ha hagyjuk, hogy a természet regenerálódjon.”

Néhány hónappal korábban

hasonló felmérést végeztek Ausztriában és Belgiumban, abban a két országban, amely tartózkodott a korábbi szavazáson. Ausztriában a lakosság 77 szézaléka szeretné, ha a természetet következetesen védenék és helyreállítanák, a megkérdezettek csaknem háromnegyede pedig kimondottan „kötelező célokat” szorgalmaz a természet helyreállítása érdekében. Belgiumban az emberek 82 százaléka határozottan támogatja a természet helyreállítását, és több mint 84 százalék gondolja úgy, hogy a belga kormánynak többet kellene tennie azért, hogy 2030-ra az ökoszisztémák legalább 30 százalékát helyreállítsa.

Nemrég 11 környezetvédelmi miniszter levelet küldött, amelyben arra kérik a kollégáikat, hogy a Környezetvédelmi Tanács közelgő június 17-i ülésén fogadják el a törvényt.

Arra, hogy az állampolgárok hogyan gyakorolhatnak nyomást a döntéshozókra, jó példa ez a per:


Forrás: Birdlife, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több természetvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megérkeztek a birtokra a fogolycsibék!

Épp elég unortodox, de roppant világos és logikus, újszerű lépés merült fel újabban, ami reményt adhat arra, hogy esélyeinket a fogoly visszatelepítést illetően…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük