Magyarország elkaszálta a természet-helyreállítási törvényt

természet-helyreállítási törvény

Viszlát, természet-helyreállítási törvény!


2024. március 1-jén az Európai Parlament támogatta a természet-helyreállítási törvényt, mely a természeti környezet és az élőhelyekre támaszkodó klímavédelem megerősítését célozza. Az ülésen az EP-képviselők többsége megszavazta az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú jogszabálytervezetet, valamint a korábbi tanácsi fordulókban azt a magyar kormány is támogatta.

A magyar kormány azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát és visszavonta a javaslat támogatását, ezzel a törvény jövője bizonytalanná vált. A nemzeti környezetvédelmi miniszterek hétfői (március 25-i) ülésére tervezett zárószavazást elhalasztották.

Nem volt minősített többség

A javaslat törvénybe iktatásához az EU-országok legalább 55 százlékának támogatására lett volna szükség, amely a blokk lakosságának 65 százalékát képviseli. Magyarország azon döntése, hogy visszavonja a javaslat támogatását, azt jelenti, hogy ez a követelmény nem teljesült.

Hollandia, Olaszország, Svédország és Lengyelország szintén ellenezte a javaslatot, míg Ausztria, Finnország és Belgium tartózkodott.

Belgium, a Tanács jelenlegi elnöke, megpróbálja elősegíteni a konszenzust a tagállamok között. Ez határozza meg, hogy a javaslat fennmarad-e, vagy visszavonják.

A környezetvédők szerint…

A #RestoreNature koalícióhoz tartozó környezetvédő civil szervezetek hitetlenkedve reagáltak arra, hogy az uniós tagállamok az Állandó Képviselők Bizottságának (Coreper) mai ülésén nem tudták elérni a régóta várt természetvédelmi törvény (NRL) elfogadásához szükséges minősített többséget.

A törvény, amely az 1990-es évek óta a legjelentősebb természetvédelmi jogszabály az EU-ban, most bizonytalan jövő elé néz, mindez pedig ellentmond az EU azon elkötelezettségének, amelyet a biológiai sokféleség megőrzése, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a környezeti fenntarthatóság iránt nyilvánított ki.

…nem látják át a helyzetet

Az NRL-ről már novemberben megállapodás született, amelyet a tagállamok képviselői is jóváhagytak. A március 25-ére, hétfőre tervezett tanácsi szavazás csupán formalitás lett volna. Az európai polgárok, az Európai Parlament, a tudósok és vállalkozások és tizenkilenc tagállam széles körű támogatása ellenére azonban az NRL-t az utolsó pillanatban hozott politikai döntések túszul ejtették.

A BirdLife Europe, a ClientEarth, az EEB és a WWF által alkotott #RestoreNature koalíció elítéli az összes tagállamot, amely nem támogatja a törvényt. Úgy vélik, a döntésük a legjobb esetben is arra utal, hogy nem látják át a helyzetet, amelyben vagyunk, és hogy ez mit jelent az állampolgárok jogaira nézve.

A civil szervezetek felszólítják a belga elnökséget, hogy sürgősen törekedjen a holtpontról való kilábalásra és az NRL nyári szünet előtti elfogadására. Felszólítják továbbá Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy határozottan lépjen közbe, hogy megmentse a biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégia legalább egy elemét, és az európai zöld megállapodás egyik fő pillérét.

Az NRL elfogadásának elmaradása nemcsak az EU környezetvédelem iránti elkötelezettségét ássa alá, hanem veszélyezteti az EU döntéshozatali folyamatait más kulcsfontosságú ügyekben is, beleértve az éghajlati célok elérését. Az EU ráadásul így nem fogja tudni teljesíteni a 2022-ben elfogadott globális biodiverzitási keretrendszerben vállalt kötelezettségeit.

Forrás: WWF, Euractiv, Birdlife, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Európai Unió

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. Nem ismerem a részleteket, de az meglepett, hogy a svédek és a finnek sem támogatták. Azt lehet tudni, hogy szerintük mi a baj a törvénnyel?

  1. Author

   A legtöbbeknek az szokott lenni a problémájuk, hogy mezőgazdasági vagy egyéb területeket venne el. A finnek és a svédek esetében el tudom képzelni, hogy azt gondolják, nekik erre nincs szükségük, van náluk elég természet, amit a finnek, mint Európa legerdősültebb országa talán joggal is mondanak. A magyarokról meg azt tudom elképzelni, hogy kötöttek valami alkut a hollandokkal vagy a belgákkal, akiknek különösen fájt volna a helyreállítás. Főleg a mezőgazdasági nagyhatalom hollandoknál volt ebből botrány. De egyre inkább rájönnek majd, milyen jól döntöttek, ahogy emelkedik a tengerszint.

   1. Author

    Ja, meg ugye van itt egy jobboldal-baloldal tengely is, én nem vagyok híve a politikai közhelyeknek, meg hogy mindent erre vezessünk vissza, vagy túl mélyre merüljünk a politikában, de bizonyos ideológiák nem igazán hívei a természetvédelemnek.

    1. Author

     Bár ami a gyakorltatot illeti: valójában úgy tűnik, egyetlen ideológia sem híve a természetvédelemnek. Nem is lenne szabad, hogy a természetvédelem ideológiailag terhelt legyen, mert ez a vége.

   2. A finneket és svédeket akkor sem értem, mert hiszen lehet, hogy náluk annyi erdő és vizes terület van, hogy ők már jórészt meg is felelnek a törvény előírásainak. Nyugodtan megszavazhatták volna.

    Megint az érdekek meg a pénz, azok a legfontosabbak. Nálunk is csak akkumulátorgyárak építéséhez szabad megszüntetni mezőgazdadági területeket, azzal nincs gond. Felháborító és szomorú. 🙁

    1. Hollókőn járva megdöbbenéssel láttam a környező kiirtott hegyoldalakon a hatalmas napelemparkokat, de nem kell messzire menni, itt Szeged külterületén a legjobb fekete termőföldeken is ugyanez a helyzet. Megértem, hogy szükség van rá, de talán lehetne jobb megoldásokat is találni. Lehet, hogy így egyszerűbb? Elég egy tollvonás?

     1. Author

      Tipikus “azzal, hogy megoldunk egy problémát, létrehozunk másik hármat” eljárás. 🙁 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük