Egy lány arra tette fel az életét, hogy javítsa a galambok renoméját

galambok

Egy lány arra tette fel az életét, hogy javítsa a galambok renoméját


A városokban élő parlagi galamboknak nem épp a legjobb a hírük. A brit Hannah Hall azonban szeretne ezen változtatni. Küldetése akkor kezdődött, amikor egy sörkertbe betérve mellészegődött egy kis galamb. A madár egyszercsak az ölébe ugrott, és mintegy három és fél órán át nem tágított mellőle. Hol a karjára, hol a vállára, hol a fejére ugrott. Mint a kocsma pincérnője elmondta, a galamb korábban a benti helyiségben is járt, de ott rugdalni kezdték, ezért ki kellett hessegetnie. Amikor indulni készült, Hannah-nak nem volt kérdés, hogy a galamb is vele tart. A madár a vállára pattant, és a kocsiba már együtt szálltak be.

A lány a közösségi médiához fordult galambnevelési tanácsokért, és első galambos TikTok-videója 27 millió megtekintést ért el, az internet pedig nevet is adott a madárnak. A szerencsepénzről Pennynek nevezték el arra utalva, hogy milyen szerencsés volt, hogy Hannah befogadta.


Penny azonban annyira mégsem volt szerencsés, mert korábbi bántalmazása miatt májtályogot kapott és a legjobb kezelés ellenére is életét vesztette. Hannah egy ideig vigasztalhatatlan volt, de aztán úgy érezte, folytatnia kell a galambmentést már csak Penny emlékére is.

Először négy galambfiókát fogadott be,

akiket egy padlásról akartak likvidálni. A négy galamb közül egy elrepült, miután megtetszett neki egy fajtársa. Hárman most is Hannah-val és az anyukájával élnek, és került még hozzájuk egy elveszett versenygalamb is, akinek új otthonra volt szüksége, miután a gazdája nem akart érte menni.

Hannah ezek után sokkal nagyobb léptékben szeretett volna segíteni a madaraknak, ezért egy Pennyről elnevezett galambvédelmi jótékonysági szervezetet indított Penny’s Pigeon Aid néven két másik nővel együtt, akiknek szintén a galambok a szenvedélyük. Szeretnék megváltoztatni azt a képet, amely az emberekben a galambokról kialakult abban a reményben, hogy így jobban bánnak majd a madarakkal.

Mint Hannah elmondta,

a galambok ázsióját egy 60-as években íródott cikk kezdte lerombolni, amelyben két halálesetet tévesen a galambokhoz kötöttek. Nem sokkal később már egy New York-i parkfelügyelő szárnyas patkányoknak nevezte őket, ez a nem túl hízelgő címkét pedig a ‚80-as években egy Woody Allen-film is erősítette, onnen pedig elterjedt a közvéleményben. Azóta a galambok híre egyre rosszabb.

Pedig Dr. Charles Walcott, az amerikai Cornell Lab of Ornithology munkatársa szerint, aki 20 éven át tanulmányozta a galambokat, nem igaz, hogy ezek a madarak köszosak. Mint mondja, általában véve a galambok meglehetpsen tiszták, és semmi esetre sem érdemlik meg a repülő patkány megbélyegzést. „Valójában egészen különleges madarak. Képzeljük magunkat a helyükbe, hogy a nagyvárosok utcáin próbálnak megélni. Mit találnak enni? Hol tudnak fészkelni? Lenyűgöző, hogy minderre képesek“ – mondja Walcott.


Forrás: BBC, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több galamb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

🔭 Itt vannak az első tavaszi hírnökök!

A fészkelő seregélyek várhatóan március 10. körül érkeznek majd, esetleg még később. Első hullámban a tőlünk északra fészkelők érkeznek és vonulnak át rajtunk….Tovább

Aki sosem nyugszik | A fekete harkály

Minden évben találok féltucat harkályfát, melyeken nyilván hatalmasan jól szórakoznak. A minap talált példány az egyik legszebb, amit az utóbbi években…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük