Aki sosem nyugszik | A fekete harkály

Aki sosem nyugszik | A fekete harkály


Gondolkodtál már azon, miért nem lesz az összes harkály agyalágyult?

2022 augusztus 19-én végigmentem a Nagypatak túloldalán is (ez már hivatalosan nem hozzám tartozik, de rajtam kívül gyakorlatilag senki sem járja, csak a hozzám hasonló vadállatok). A gólyahíres égerláperdő (talán itt áll a jégkorszak óta) a legsötétebb hangulatú hely a környéken; észak zordonságát ontja magából, főként télen, épp ezért kiváltképp szeretem. És persze mindig tartogat meglepetéseket. Itt található például a Philemon és Baucisra keresztelt extrém fűzfaegyüttes (írtam róla korábban), és itt élnek a fekete harkályok.


A birtok élőhelytérképe

Gyakran jönnek át hozzám is, de alapvetően az öreg égeresben tanyáznak – és nem nyugszanak. Minden évben találok féltucat harkályfát, melyeken nyilván hatalmasan jól szórakoznak. A minap talált példány az egyik legszebb, amit az utóbbi években találtam. Mellé álltam, hogy érzékelhetők legyenek az alkotás méretei.


Harkályfa égerből a birtok határtól 20 méterre 2022-ben. Régebben már behoztam a lakásba egy ilyen fát, de az már túl korhadt volt ahhoz, hogy hosszú ideig megmaradhasson. Ez a példány azonban a faragások ellenére is meglepően jó állapotban van. Ritkán hozok be valamit az erdőről, de ezt a fát azt hiszem behozom és konzerválom, hogy legalább egyetlen egy ilyen műalkotás mindig kéznél legyen, ha valakinek be kellene mutatnom a fekete harkály művészi készségét és erejét. | Fotó: Centauri |

Gőzöm sincs, mit akart kifejezni a művész (értelmezési lehetőségek jöhetnek hozzászólásban), de bármit is, rendkívül impozáns lett. Nem akármekkora meló így megvésni egy fát. Valóban felmerül a kérdés: ha egyszer a harkály naponta ezerszer “veri be a fejét”,

miért nem lesz tökkelütött?

Ha bármelyikünknek “fejjel” kéne ennek csak a felét kivésni, pár perc múlva már kóvályognánk. Persze, mindenre van magyarázat, erre a kérdésre – és sok másra is – részletes cikket írtam korábban. Ha valaki szeretne ma egy erőset csodálkozni és felejthetetlen infókra szert tenni a harkályok csodálatos életével kapcsolatosan, akkor olvassa el azt a cikket.


A fekete harkály Európa legnagyobb termetű harkálya, alig marad el méretben a varjúktól. Gyermekkoromban még ritkaságnak számított a legtöbb helyen, mára azonban szerencsére sokfelé kifejezetten gyakori lett. Rendkívül fontos feladatokat lát el a nagyobb erdőkben – sőt a kisebb alföldi erdőkben is! (Lásd a következő képet!)


Sajnos a kék galambról szinte lehetetlen egy igazán szép szabadon használható fotót találni. Egyébként is rendkívül kevés a jó fotó róla, holott pompás szép madár.

Ő itt a kék galamb, Magyarország legfélénkebb galambféléje. Sokan a létéről sem tudnak. Sokan azt sem hinnék, hogy akad olyan galambfaj, aki odúban költ. A kék galamb a nagy erdők lakója, és odúlakó. Csakhogy számára igen tágas odú kell. Ilyen odút gyakorlatilag csak a fekete harkály képes készíteni, így aztán kék galamb leginkább ott van, ahol fekete harkály is. Nálam 2021-ben fészkelt először. A parlagi (városi) galamboknál kisebb valamivel, karcsúbb, röpte is nyilallóbb, és nincs benne fehér szín (a parlagi galambok farcsíkja például a legtöbbször fehér). Méretben igen hasonló az Alföld ékköve, a szalakóta, aki szintén sok helyen foglalja el a fekete harkály felhagyott odúit. 

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több “Kert és vadon”

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  8 hozzászólás

  1. Mikor megláttam a poszt címét, azt hittem, egy önéletírás következik. 🙂 🙂 🙂

   1. Amúgy a feketeharkály is egy gyönyörűség❤️

  2. Minap tettem egy sétát a parti fasorban, és ahonnan kopácsolást hallottam, onnan csak feketeharkály repült el. Nem is értem, a többiek hol vannak…. 🙂

  3. A múlt vasárnap egyedül sétáltam a kámoni arborétumban, enyhe az idő és nem akartam lekésni a hóvirág, tőzike és sáfrány szőnyeget. Még nem bújtak a múlt héten elő- ma is megyek , mondták, hogy beindultak- szóval a fenyőfák között a tanösvényen átszaladt előttem egy barna mókus és nemsoká kopácsolást is hallottam. Ott is egyfolytában a Fazekas Anna versike jutott eszembe az ” Öreg Néne Őzikéjéből.:-))
   “Ahol mókus ugrabugrál,
   kopácsol a tarka harkály,
   vígan szól a kakukk hangja,
   bábot cipel szorgos hangya.”
   Sétálós vasárnapot Nektek is, tegnap 12 km jött össze, ma gyúrok a 15-re.

   1. Szép időt, sok virágot, sok madarat a hosszú sétához! 🙂

  4. Azt hiszem, belezúgtam a harkályokba! Sajnos fekéhez még nem volt szerencsém, de zöldek laknak nálunk is! Fényképezem is őket, amikor csak tudom! Gyönyörűek ők is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük