Meglepő oka lehet a rövid orrú kutyák népszerűségének

francia bulldog

Meglepő oka lehet a rövid orrú kutyák népszerűségének


A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, mint közepes orrhosszú társaik – állapították meg az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai.

Egy problémamegoldó feladat során a rövid orrú (úgynevezett brachycephalikus) kutyafajták, mint például az angol vagy a francia bulldogok hajlamosabbak voltak gyakrabban gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik, ami segítségkérő viselkedésnek értelmezhető.

A feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban csecsemőszerű viselkedés benyomását keltheti, ami részben magyarázhatja e fajták népszerűségét annak ellenére, hogy jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek.

Ujfalussy Dorottya, az MTA-ELTE Momentum Társállat Kutatócsoportjának tagja és kollégái azt vizsgálták, hogyan viselkedik tizenöt angol bulldog és tizenöt francia bulldog a tizenhárom mudihoz képest egy feladat során, amelyben a kutyáknak meg kellett próbálniuk egymás után három, táplálékot rejtő dobozt kinyitni.


Angol bulldog

A dobozok különböző technikával voltak nyithatóak, és véletlenszerű sorrendben kerültek a kutyák elé, miután a kísérletvezető a kutya számára jól láthatóan kinyitotta azokat és elhelyezte bennük a jutalomfalatokat. A kutyának két perc állt rendelkezésre, hogy hozzájusson a falathoz, miközben a kísérletvezető és a gazda is a háta mögött állt.

Mind az angol, mind a francia bulldogok jóval kevésbé voltak sikeresek a dobozok kinyitásában, mint a mudik: 93 százalékkal ritkábban jártak sikerrel, de a mudik még a sikeres bulldogoknál is gyorsabbak voltak.

Egy perc elteltével a mudik körülbelül kilencven százaléka már kinyitotta a dobozt, míg a bulldogoknak csak körülbelül a fele. A mudikhoz képest azonban az angol és francia bulldogok jóval többször néztek vissza az emberekre, mint a mudik. A szerzők szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, ami viszont elősegítheti a gazdák és az említett kutyafajták közötti szociális kapcsolat erősödését az észlelt tehetetlenség, elesettség miatt.

“A tanulmány azonban nem vizsgálta, hogy a lapos orrú kutyák genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, mint más kutyák, vagy a tulajdonosok lapos orrú kutyáikhoz való hozzáállása az, ami függő viselkedésre ösztönöz” – fűzták hozzá a kutatók.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több kutya

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Nemcsak az emberek értik az emberi nyelvet

  Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák agyát vizsgálva mutatták ki, hogy a kutyák nemcsak, hogy értik egyes szavak jelentését, de az ehhez kapcsolódó mentális…

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük