Zöld gyárként működne tovább a dunaújvárosi acélmű

dunai acélmű illusztráció

Zöld gyárként működne tovább a dunaújvárosi acélmű


Az egykori Dunai Vasmű, mely a Dunaferrt is magába foglalta, az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma. 2022-ben sokat lehetett hallani a Dunaferr nevét annak kapcsán, hogy az ukrán és orosz tulajdonosok összevesztek, a cég pedig csődbe ment és elkezdték felszámolni. A gyár értékesítésére pályázatot írtak ki, amelyet 2023 januárjában egy indiai cég, a Liberty Steel nyert meg. Az üzlet ősszel meg is köttetett, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy a gyár, melyet most már Liberty Dunaújvárosnak hívnak, környezetbarátabb módon működhessen tovább, mert a jelenlegi technológia már nem fenntartható az európai szabályozási környezetben.

Búcsú a széntől

Az átállás első lépésében megkezdik a két kokszoló kemence leállítását (ezek azok a nagy olvasztókemencék, ahol a vasércből koksz segítségével nyersvas készül). A kemencék egyre kevésbé voltak hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget is termeltek. Nem mellesleg a legkevésbé sem környezetbarátak.

A kokszgyártás (szénből előállított tüzelőanyag) már szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem szén-dioxid- és porkibocsátását, így nem utolsó sorban tisztább lesz a levegő Dunaújvárosban.

A dolognak azonban hátulütője is van, mert bár a társaság azt közölte, hogy igyekszik átképezni és átcsoportosítani azokat a dolgozókat, akiknek így megszűnik a munkájuk, sokan aggódnak amiatt, hogy elküldik őket.

A karbonsemlegesség a cél

A következő öt évben a dunaújvárosi üzemet szeretnék karbonsemleges acélgyártóvá alakítani, és amit lehet, azt széntüzelés helyett elektromosan oldanák meg. Ennek jegyében a kínai állami tulajdonban lévő Metallurgical Grouphoz tartozó CISDI Engineeringtől vásárolnának elektromos ívkemencéket. Az új technológia mintegy 80 százalékkal csökkentheti a közvetlen szén-dioxid-kibocsátást.

A Liberty Steel tulajdonosa Sanjeev Gupta brit-indiai üzletember, akinek több nehézipari és energetikai cége is van, melyeket GFG Alliance néven fog össze. A Liberty Steelnek több mint 200 gyára van 13 országban, mintegy 28 ezer embert foglalkoztat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több ipar

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Csökkent a hazai üvegházgáz-kibocsátás

Uniós előírás alapján a tagállamok minden évben július végéig küldenek megközelítő adatokat az üvegházhatású gázok előző évi kibocsátásáról az Európai Bizottságnak…Tovább

Fotókon az épülő debreceni akkumulátorgyár

Az MTI készített néhány felvételt a talajelőkészítő munkálatokról a kínai CATL leendő akkumulátorgyárának területén, a Debrecen közelében található Déli Ipari Parkban…Tovább


    
    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük