Felboncoltak egy 3500 éves medvemúmiát

Malakatyin-folyó, Nagy Ljahov-sziget, Szibéria

Felboncoltak egy 3500 éves medvemúmiát


A Youtube-on szembejött egy videó, aminek borítóján egy hatalmas, megtépázott medvetalp látható. Azonnal lekattintottam. Mint kiderült, az látható benne, ahogyan egy kiváló állapotban megőrződött medvemúmiát boncolnak fel, amely három és fél évezredig érintetlenül feküdt a szibériai permafrosztban, míg rénszarvaspásztorok rá nem bukkantak 2020-ban a Nagy Ljahov-szigeten.

Szibéria, Nagy Ljahov-sziget
Fekete négyzetben látható a Nagy Ljahov-sziget, a piros gombostűnél pedig a legközelebbi nagyváros, a légvonalban mintegy 1300 kilométerre található Jakutszk áll

Bár én nem bírom az ilyen testfelvágós képeket, ezeket érdeklődéssel figyeltem, mert

annyira hihetetlen volt, hogy még a belső, lágy részek is szinte kifogástalanul megőrződtek.

A folyamatot nem részletezném, ha van hozzá lélekjelenléteket, akkor láthatjátok a videóban, de a lényeg: ez még a tudósok szerint is hatalmas ritkaság, mint mondták, most először találkoztak ekkora teljességében megőrződött tetemmel.

Megvizsgálták a gyomrát, amiből madártollak és növényi maradványok kerültek elő, tanulmányozzák az agyát, és celluláris, mikrobiológiai, virológiai és genetikai vizsgálatokat végeznek rajta, mely utóbbiból annyi máris kiderült, hogy

a mitokondriális DNS-e alapján nem különbözik a ma Északkelet-Szibériában élő barnamedvéktől.

Az azonban rejtély, hogy hogyan került a szigetre, amelyet most egy ötven kilométeres tengerszoros választ el a szárazföldről. Lehet, hogy az épp akkor befagyott, a medve pedig a jégen kelt át, de az sem kizárt, hogy a sziget akkor még a szárazföldhöz tartozott.

A Nagy Ljahov-sziget nyugati nyúlványa a Malakatyin-folyóval

A hely egyébként a világ egyik leggazdagabb paleontológiai kincsestára, amely nemcsak a tudósokat, de az elefántcsontkereskedőket is vonzza, akik gyapjasmamut-tetemekre vadásznak.

A medve igen fiatalon, 2-3 évesen, szóval még bocsként pusztult el, valószínűleg gerincsérülés következtében, ezért – az óriásinak tűnő talp ellenére – valójában elég kicsi volt: másfél méteres és 78 kilós.

Forrás: Reuters, címlaplép: a Malakatyin-folyó, Boris Solovyev/Wikimédia Commons, képek: Google Maps, Boris Solovyev/Wikimédia Commons

még több medve

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Szibéria

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Ó, szegény!
    Úgy tudom, van mitől tartanunk a permafroszt olvadása kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük