Mínusz 52 fokban futották le a világ leghidegebb maratonját

ojmjakoni maraton

Így zajlott az ojmjakoni maraton


Jég borította be azokat a vállalkozó szellemű futókat, akik január 12-án nekivágtak a világ legextrémebb futóversenyének.

A szibériai Ojmjakon a világ egyik leghidegebb települése, de az alacsony hőmérséklet nem tántorítja el a helyieket a szabadtéri programoktól. Idén összesen harmincnyolcan indultak a maratonon és a félmaratonon, tetőtől talpig bebugyolálva.

A futók a rajt előtt orvosi vizsgálaton estek át, és az útvonal mentén lévő frissítőpontokon húslevest, forró teát és harapnivalót kaptak.


Az egyik résztvevő, Alisa Matveeva, aki félmaratont futott, azt mondta, hogy az élmény “nagyon ijesztő” volt, mivel eddig a leghidegebb, amelyben korábban edzett, mínusz húsz fok volt, Moszkvában.

“Az első tíz kilométer nehéz volt, azután könnyebb lesz, ahogy az ember ráérez, hogyan kell lélegezni, és eszébe jut, hogy le kell söpörnie a jeget, ami a szemére rakódott. Nagyon örülök, hogy szélálló sísapkát és fűtött talpbetétet viseltem, ez megmentett”.

Forrás: Reuters, Időinfó-Metkép/Facebook, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Szibéria

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hatalmas vihar tombol Szibériában

Szélvihar szakította meg az áramellátást Oroszországban a Krasznojarszki terület tizenkét településén, mintegy harmincötezer ember maradt áram nélkül…Tovább

még több tél

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük