Egyre erősebb a kannabisztermékek hatóanyaga

kannabisz hatóanyaga

Sokkal magasabb a kannabisz hatóanyaga a korábbinál


Az Europol és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) közös jelentése szerint az évente legkevesebb 11,4 milliárd euróra becsült nyereséget termelő

kannabiszkereskedelem a kontinens legnagyobb kábítószerpiacává vált, megelőzve a kokaint.

Míg a kannabisznövény és a gyanta továbbra is uralja az uniós piacot, a kannabisztermékek egyre változatosabbak lettek. Számos természetes, félszintetikus és szintetikus kannabinoidot tartalmaznak, amelyek a legkülönbözőbb formában kaphatók.

Erősebb a hatás

Európában a legfrissebb becslések szerint 22,6 millió 15 és 64 év közötti ember fogyasztott kannabiszt az elmúlt évben, a legfrissebb vizsgálatok pedig a kannabisz “hatásának jelentős növekedését” tárták fel.

Megállapították, hogy a kábítószer tetrahidrokannabinol-szintje (THC) sokkal magasabb a korábbinál.

A kannabisznövény átlagos “hatékonysága” összességében ötvenhét százalékkal emelkedett 2010 és 2021 között, míg a növényen található mirigyek (trichomák) által termelt gyantáé csaknem kétszáz százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

Megerősödtek a bűnbandák

Új biztonsági kockázatot jelent a kannabiszkereskedelemmel foglalkozó bűnbandák együttműködésének megerősödése is, melyek célja, hogy teljes körű, “a termeléstől a forgalmazásig terjedő szolgáltatásokat nyújtsanak”. Emellett a kannabisz szállításának módszerei is változatosabbak lettek, a csempészek már drónokat, helikoptereket vagy vezető nélküli hajókat használnak az illegális tevékenységhez. Az EU-ban található kannabisznövények nagy részét a nyugat-balkáni régióban termesztik, de a kannabiszgyanta legnagyobb európai szállítója az Europol szerint továbbra is Marokkó maradt.

A kannabisz illegális termesztése többek között a jelentős vízfelhasználás és a vegyszerek szennyező hatása miatt is káros a környezetre. Mintegy ötszáz kannabisznövény beltéri termesztéséhez legalább 1,6 és 2 millió liter közötti víz felhasználása szükséges évente.

Az EU-ban a kannabisz beltéri termesztésére felhasznált villamos energia nagy részét ráadásul lopják.

Az unió területén lefoglalt kannabisznövény és a kannabiszgyanta mennyisége évtizedes rekordot döntött 2021-ben, 256 tonnát, illetve 816 tonnát tett ki. Ezenkívül a vizsgált évben több mint 4,3 millió kannabisznövényt fogtak el az uniós tagországok illetékes hatóságai.

Eközben globális politikai vita zajlik a kannabiszpiac és a kannabiszhasználat szabályozásáról és ellenőrzéséról. Ez idáig öt uniós tagállam – Csehország, Németország, Luxemburg, Málta és Hollandia – vezetett be vagy tervez bevezetni “új megközelítést” a rekreációs célú kannabisz használatának szabályozására. Ez év elején a nem EU-tag Svájc is megkezdte a legális kannabiszértékesítés próbaidőszakát.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több növény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A selyemkóró gyönyörű, de veszélyes!

Kevés annyira ellentmondásos virág akad, mint a szép, rózsaszín virágú, bódító illatú közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca). Különleges, látványos növény…Tovább

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

2 hozzászólás

  1. A tiltás az mindig valami olyan következményt hoz, ami már ellenőrizhetetlen s leginkább okot ad a visszaélésekre. Biztosan lehetne legalizáni a termesztését és beszabályozni a mennyiséget, mint ahogyan a mákkal tették. Sokkal több alkoholista van, mint kábítószeres. Szóval sört, bort, pálinkát korlátozás nélkül vedelhet bárki, de ezt – mert aki tilt , az vsz.nem sokat tud róla – minden áron büntetni kell. Amúgy disznóság a lopott áram meg víz. Ismerek olyan orvost aki CBD termékeket árul, onkológiai betegségben szenvedőknek.Ez is etikátlan, mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyítják, hogy hatásosabb, mint a támogatott protokolláris gyógyszerek.

    1. Author

      Ez érdekes kérdés, hogy mit hozna a szabályozás, nem lenne-e akkor meg több a kábítószeres. 🙂 De az valószínű, hogy az illegális piac és lehetőségei szűkülnének. Viszont az mégsem jó logika, hogy ha egy-két káros szert engedélyeznek, akkor igazából bármilyen káros szert engedélyezhetnének. Bár tekintve, hogy a növényvédőszerekkel mindenki milyen elnéző…és az is igaz, hogy aki lassú öngyilkossággal akar meghalni, az meg fogja találni a módját. Viszont ezekről a legális CBD-szerekről azt olvastam, hogy kb. semmi olyan hatóanyag nincs bennük, amitől bármilyen hatást is várhatnánk. Ezzel szemben az említett hatóanyag-növekedés már kábé több évtizede folyamatos, pont most jött szembe erről egy 2019-es cikk. Egyes helyeken azt hiszem tiszta THC-t is vehet legálisan, aki szeretne. Lehet, hogy ezen is segíthetne a szabályozás, hogy ne emelkedjen gátlástalanul a szerek erőssége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük