Tudod, hogy mi a különbség a nyest és a nyuszt között?

Tudod, hogy mi a különbség a nyest és a nyuszt között?


Mindkét állatfaj menyétféle, de míg a nyestet gyakorlatilag mindenki ismeri, addig a nyusztról sokan nem is tudnak. A nyestről sokat tudunk, a nyusztról – úgy tűnik – keveset.

A leglényegesebb különbség talán az élőhelyválasztásukban van.

A nyest tökéletesen urbanizálódott, és ma már szinte az egész populáció lakott területeken él. Mindenki előtt ismert, hogy az együttélésünk sem mindig zökkenőmentes. A nyest padlásokra költözik be, ahol a hancúrozása esetenként nagy zajjal jár. Az éjjel veszekedő nyestek kíméletlen fejhangon sivalkodnak, és ilyenkor szintén eszement rohangálást csapnak. Imád szánkázni éjjelente a parkoló kocsik szélvédőin, és ez igaz az olyan nagyvárosokban is, mint Budapest. Legutóbb a Boráros térnél parkoló kocsi szélvédőjén láttam a nyestek játszadozásának félreismerhetetlen nyomait.


Ezen a felvételen látszik egy fontos jegy. Figyeljük meg a nyest orrát! Később fontos lesz. | Forrás: Wikimédia commons

Előfordul az is, hogy beügyeskedi magát a motortérbe és szétrág vezetékeket. De mielőtt megharagudnánk rá, tartsuk szem előtt:

jelentős mértékben gyéríti a települések rágcsálóit, egereit és patkányait, sőt a sokat szidott városi galambokat is.

Igaz, más madárfajokat is elfog, és fészkeket is fosztogat. A nyest rendkívül gyakori, bár én emlékszem még rá, hogy a nyolcvanas években egyáltalán nem volt mindennapos. Védett is volt akkoriban. Sőt, az elsők között kapott természetvédelmi védelmet valamikor a hetvenes években olyan fajokkal együtt, mint a vadmacska vagy a vidra. Ez jól mutatja, mennyivel ritkább volt, mint napjainkban. Később a védettségét is feloldották.


Ő a nyuszt. Első ránézésre szinte nyest. | Forrás: Wikipédia

A nyuszt

megszólalásig hasonlít a nyestre, de lakott területeken nem él. Ő maradt a vadonban. Maradt óvatos, nehezen látható, és maradt ritka is, bár arról, hogy esetében a „ritkaság” mit is jelent pontosan, nehéz pontos képet alkotni. Az első élményünk, ha az interneten kutakodunk, hogy megdöbbentően kevés infó áll rendelkezésünkre a nyusztról.

Összefoglalva annyit mondhatunk csak: gőzünk sincs arról, mennyi nyuszt élhet Magyarországon. De nem gyakori, az biztos. Ritkán látom én is, a birtokon például közel 25 év alatt egyszer sem találkoztam vele.

Legutóbb a Mura árterében láttam, de emlékezetes találkozásom volt vele réges-régen a pannonhalmi bencés apátság arborétumában, ahol mókusokat kergetett a fán akrobatikus ügyességgel. A nyuszt ugyanis annyira ügyes a fákon, hogy a mókusokat is elkapja. Egy ilyen hajszát végignézni egy életre szóló élmény.


Nyuszt | Forrás: Pixabay
Irgalmatlan nehéz felhajtani bármit is a nyuszttal kapcsolatosan, ami igazán hasznavehető információ. Ez a 2019-es térkép is csak annyit mutat, hogy kevés helyen van. Legalábbis kevés helyen találják meg. Nagyon durva és elgondolkodtató, hogy olyan vadul erdősült területeken, mint a Bakony, vagy Somogy, Zala, Tolna megye szinte teljesen hiányzik. Ez két dolgot is jelenthet. Vagy ennyire ritka még a számára elvileg alkalmas területeken is, vagy annyira nem kutatják, hogy ennyit tudunk csak. | Forrás

Miről ismerjük fel, ha nyuszttal találkozunk?

Mivel a nyuszt a nagy erdőket keresi (bár valóban megfordul nagyobb parkokban, és arborétumokban is), ha egy zárt vagy ártéri erdőben „nyesttel” találkozunk, fogjunk gyanút. A nyest már nemigen mozog a vadonban. A nyuszt a következőkben különbözik:

  • Míg a nyest torokfoltja fehér, a nyuszté inkább sárga
  • A nyuszt torokfoltja lekerekített és nem villás (általában)
  • A nyuszt füle nem annyira hegyes, az is inkább lekerekített.
  • A nyest orra rózsaszín, a nyuszt orra fekete.

A nyuszt odvakban vackolja el magát, és sosem költözik be épületekbe. Értékes prémje miatt vadászták, részint emiatt ritkult meg, másrészt pedig azért, mert egyre kevesebb az olyan érintetlen öreg erdő, ahol a családalapításhoz szükséges, nyugodt és tágas odút talál.

Ha találkozunk vele, örülhetünk. Olyan fajt láttunk, ami nem adatik meg minden nap.        

Nyuszt | Forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állatvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

még több vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

2 hozzászólás

  1. Fantasztikusak a videók- azt hiszem ez az az oldal, amit gyerekeknek is szívesen lehet ajánlani. Mennyi idő és munka vagy egy ilyen videóban, engem lenyűgöz ez a fajta türelem.

  2. No meg egykoron sokat énekeltük a József Attila Medvetáncát… “Híres, drága bunda rajtam, húsz körömmel magam varrtam. Nyusztból, nyestből, mókusból,
    kutyából meg farkasból.” Milyen klassz is volt a Sebő Ferenc dalai közt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük