Három kutatónő kapott A Nőkért és a Tudományért díjat idén

Három kutatónő kapott A Nőkért és a Tudományért díjat idén


A L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű, hét és félmillió forint összdíjazású elismerést idén huszonkettedik alkalommal adták át kivételes tehetségű magyar kutatónőknek. Hétfőn délután a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Pápa Zsuzsanna fizikus, Turiák Lilla gyógyszerész, valamint Borbély Éva egyetemi docens vehette át a díjat kiemelkedő kutatási eredményeiért.

Pápa Zsuzsanna,

az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója. Azt vizsgálja, hogy a különböző mintázatú, alakú fémek lézeres “lövésével” mennyi energia összpontosul. Azon dolgozik, hogy a fény ténylegesen oda koncentrálódjon, ahol a reakciók lejátszódnak, vagyis ahol a legtöbb energia keletkezik.

Kutatásának eredményei a jövőben hatékonyabb napelemrendszerek fejlesztéséhez vezethetnek, amelyek kisebb felületen a megfelelő fémmintázatokkal több energiát állítanak elő. Munkájának az informatikára is jelentős hatása lehet a jövőben. A fémek lézeres megvilágításakor az elektronok hullámokban terjedni kezdenek, és ez a tulajdonságuk akár információ továbbításra is felhasználható.


A fényhullámok nagyságrendekkel gyorsabb működést tesznek lehetővé, mint a számítógépekben használt elektronikai megoldások, ez azt jelenti, hogy a valós gyorsaságuk ezerszeresére nőhet. A fényalapú információ átadás lehetővé teszi majd, hogy olyan műveletek, amelyek megoldása eddig napokba tellett, pár óra alatt megvalósuljanak.

Turiák Lilla,

a Természettudományi Kutatóközpont Lendület Glikán Biomarker kutatócsoportjának vezetője a tüdőrák és prosztatarák kutatásával foglalkozik. Munkája során olyan módosulásokat azonosít a tüdőrákos betegek mintáiból, amelyek összefüggésbe hozhatók azzal, hogyan reagál majd a beteg egy adott kezelésre.

Hosszú távú célja egy egyszerű vérvizsgálat kidolgozása, amelynek segítségével a terápiák kimenete előre jelezhetővé válik. Kutatásai a prosztatarákra is kitérnek, bár itt a kezelések eredményesebbek, de e daganattípus gyógyításában is létfontosságú lehet a betegség lefolyásában kulcsfontosságú szereplők azonosítása.


Borbély Éva

kutatásaival a központi idegrendszeri betegségek, mint például az időskori memóriazavar, stressz, szorongás, depresszió, és a krónikus fájdalommal járó kórképek közötti kapcsolat megismeréséhez járul hozzá.

A Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének kutatója munkája során azokat a területeket vizsgálja az idegrendszerben, ahol a hírvivő molekulák találkoznak és kapcsolatba kerülnek egymással. Célja, hogy pontosan megismerje, milyen folyamatok mennek végbe a központi idegrendszerben, és az ott történő kapcsolódások milyen hatással vannak a betegek állapotára.

Az összefüggések feltárása segítheti az egyszerre több betegséget is kezelő terápiák kifejlesztését. Munkájának eredményeként olyan “finomhangolásra” képes gyógyszerek születhetnek, amelyeknek kevesebb a mellékhatásuk.


A tájékoztatás szerint az elmúlt huszonkét évben hatvan magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, így a vállalat eddig több mint 87,5 millió forintot osztott szét a magyar tudósok között. A több mint két évtized alatt díjazottak tanítványai közül is többen kapták meg az elismerést, valamint a díj kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, akik később közös projekteken dolgoztak együtt. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Forrás: MTI, kép: AI/Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük