Új sörfajták hódítanak az idén

sörfajták

Új sörfajták hódítanak az idén


Magyarországon tavaly tíz százalékkal kevesebb sör fogyott, mint 2022-ben. 2023-ban az öt legjelentősebb sörgyártó adatai alapján a Magyarországon értékesített sör mennyisége alig több, mint 5,4 millió hektoliter volt, míg 2022-ben 6,01 millió hektoliter fogyott. Idén sikerülhet a lemaradás egy részét ledolgozni, de hosszú távon az alkoholfogyasztás visszaesésével párhuzamosan a sörfogyasztás is trendszerűen csökken az Agroinform.hu elemzése szerint.

Mint Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója elmondta, a sörfogyasztás alakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező az időjárás. Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, végül az időjárás fogja eldönteni, hogy korrigál-e idén a sörpiac.


Az idei új trendek

közül a szakember az alkoholmentes kategória dinamikus növekedését emelte ki. Különösen az új, gyümölcsös termékek népszerűsége emelkedik. A teljes piacot tekintve ugyanakkor továbbra is az összforgalom kilencven százalékát adják a lager sörök.

Látványos az elmozdulás a minőségi sörök felé is: a szuperprémium és prémium szegmensek aránya idén már a teljes forgalom harmadát teszi ki, míg 4-5 évvel ezelőtt ez csak 25 százalék volt. Pedig idén 22 százalékosra nőtt az árkülönbség a világos és a minőségi sörök között a 2023-ban mért 14 százalékosról.

Továbbra is kockázatos helyzetben vannak a kisüzemi sörfőzdék. A mintegy 80-90 kisüzemi – köztük néhány, úgynevezett “kézműves termékeket” is gyártó vállalkozás – sörfőzde a teljes piaci visszaeséssel szemben – összesen 232 ezer hektoliter sör megtermelésével – 2 százalékos növekedésről tudott beszámolni, ám ezzel is alig több mint 4 százalékkal részesült a forgalomból.

A két fő sörtípus

A söröket alapvetően két kategóriába sorolja az alapján, hogy hogyan készülnek: az egyik a lager, a másik az ale. A fő különbség az, hogy másfjata élesztőt használnak az egyikhez és a másikhoz. A lágerekben a saccharomyces pastorianus dolgozik, amely az erjesztés során a tartály alján gyűlik össze, ezért ezeket alsó erjesztésű söröknek is nevezik. Ízük friss, ropogós. Az ale söröknél a saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgomba a folyadék tetején gyűlik össze, ezeket felső erjesztésűnek nevezik. Ízük inkább aromás, gyakran gyümölcsös. Míg a lagerek alkoholtartalma általában 4-6 százalék között van, az aléké 3 százaléktól egészen 21 százalékig elmehet.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több ital

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. A barna sör, amit nyàron néha szìvesen fogyasztok, abbòl is volt tavaly a soproni konzerv sörök között alkohol mentes verziòban, sajnos az idén sehol nem talàltuk. A màsik az ìr barna sör, azt is csak karàcsony előtt lehetett kapni 4 dobozos dìszcsomagolàsban, poharakkal együtt, az Aldiban, most az sincs. Még nyaranként a frissen csapolt meggysört kòstolgattuk a Balatonon. A dobozos verziòjàt nem talàltam, ìgy maradt a mentàs nullàs Dreher🥰

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük