Új fásszárú növény a birtokon a ringló!

Új fásszárú növény a birtokon a ringló!


Kert és vadon


“A hullott gyümölcs fontos táplálékforrás lehet számos állatfaj számára. Bár a ringló kevésbé édes, így kevésbé népszerű az állatvilágban, de azért darazsaknak, lepkéknek, hangyáknak jól jöhet.”

Ráadásul nem is azért, mert fogtuk magunkat és ültettünk egyet annak mintájára, ahogyan a 900. faj a levendula lett. Kicsit valószínűtlen, de egyszerűen csak rábukkantunk egy ringlóra. Nem is kicsi ringlóra. És nem is egy eldugott helyen. Nem is igazán érthető, hogyan tudta elkerülni eddig a figyelmünket.

Mire nem jó egy odútelep?

A Jászmaróti odútelep első teljeskörű felmérése során botlottunk bele. A telep bejárásáról írtam már, az eredményekről pedig majd fogok.


Enélkül talán még évekig rejtve maradt volna ez a fa, ami pedig bő 7-8 méter magas, és nem is igazán fiatal. Ott állhat az Őskökényesben legalább 30-40 éve. Ezúttal azért vettük észre, mert az egyik B odú a közvetlen közelében van, ezért meg kellett állnunk, sőt jegyzetelni is kellet és felvinni az odút a térképre, és ahogyan ott szöszöltünk, feltűnt, hogy az ösvényen apró, gömbölyű gyümölcsök vannak. Első pillantásra úgy gondoltam, talán a madárcseresznye hullik – az is van az Őskökényesben –, de aztán felvettem egyet, s csak akkor láttam, hogy ringló.

A figyelmet eddig két okból kerülhette el.

  1. Az Őskökényest május-júniusban ritkán járom (inkább télen és ősszel).
  2. Akkorák ebben a sűrűségben a kökények, hogy a ringló (rokonfaj lévén) könnyen elvegyül közöttük.

Ringló az Őskökényes déli végében.
Fotó: Pixabay

Sajnos azt nem mondhatjuk, hogy új fafajt találtunk, mert a ringló valójában (a most ép érvényes tudományos álláspont szerint) a nemes házi szilva (Prunus domestica subsp. domestica) egyik alfajának változata (P. domestica subsp. italica var. claudiana).

Így annyit talán mondhatunk, hogy

új alfajunk van.

Az, hogy ilyen mostoha körülmények között kivadulva is évtizedek múlva is megvan, és szépen terem, azt jelzi, hogy a szilvafélék számára jó lehet a birtok. Ez többek között azért jó hír, mert a közvetlen szomszédságba tervezzük a Hospoda nevű parcellára az extenzív művelésű gyümölcsösünket, melynek a fő faja a szilva lesz.


Muszáj arra törekednünk, hogy miután 2024-ben annyi minden teljesült, ami korábban évekig csak terv volt, ebben az évben végre megkezdhessük a Hospoda telepítését is, és pár éven belül a szilva, a gyümölcsös fontos része lehessen a birtok élővilágának és a mi életünknek, esetleg a birtok fenntarthatóságának is. | Fotó: Pixabay

Ahhoz képest, hogy a ringló közismert, ehető, főként lekvárokba, süteményekhez felhasznált gyümölcs (olvastam valahol, hogy a szatmári szilvapálinka egyik legfontosabb alapanyaga is lehet vagy lehetett egykoron), keveset tudni róla. A mindmegette.hu ír róla talán legrészletesebben:

„A feltehetően kis-ázsiai eredetű ringló nevéhez különféle történetek, legendák kapcsolódnak. A francia Reine Claude (Claude királyné) típusú gyümölcs története szerint egy, a XV. században élt bretagne-i hercegnő, később I. Ferenc hitveseként ismert és a nép által szeretett Claude királyné tiszteletére keresztelték el az édeskés gyümölcsöt, amit a kor egyik leghíresebb botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról.

A ringló ezen elnevezése olyan elterjedt volt Európában, hogy az 1881-ben Dobos C. József által írt Magyar-Franczia szakácskönyvben a ringló Reine Claude néven szerepel. A gyümölcs felhasználási javaslata a cukorszirupban történő eltevés, illetve a friss gyümölcsös tészták között is szerepel egy Reine Claude lepény. Feltételezhetően a Reine Claude-ból elnémetesedett Ringlotte félrehallásából született a ringló szavunk is, ami ezt a gyümölcsfajtát fedi.”


Fotó: Pixabay

Csak miután hozzáfogtam, hogy hírt adjunk legújabb felfedezettünkről, jutott eszembe, hogy régen – nagyjából 2000 és 2005 között –

élt egy ringló az Angolkertben is,

de idővel kiöregedett együtt egy öreg szilvafával (utóbbiban még nyaktekercs is fészkelt). Most szerencsére megkerült ismét, ráadásul egy jóval idősebb példány, mint amilyen idős ringló annak idején az Angolkertben élt.

A hullott gyümölcs fontos táplálékforrás lehet számos állatfaj számára. Bár a ringló kevésbé édes, így kevésbé népszerű az állatvilágban, de azért darazsaknak, lepkéknek, hangyáknak jól jöhet.

Tanulságos az is, hogy még egy ennyire feltűnő faj is elkerülheti a figyelmünket egy ilyen kicsi területen is! A ringló megkerülése – igaz másként és jóval erőteljesebben –, de megint csak azt üzeni, amit a fürge cselle vagy az alpesi tarajosgőte megkerülése üzent: Kutatásaink – bár heteken belül elétjük az 1000 regisztrált növény- és állatfajt – még csak az út elejét jelentik. Ez a birtok továbbra is a meglepetések, a rejtőzködő vagy árnyékban maradt gyakori fajok és az eszement ritkaságok kincses szigete.


A ringlót ma is sokfelé használják sütemények készítéséhez. Ha van egy jó ringlós recepted, oszd meg velünk is! | Fotó: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük