Eldőlt az óbudai Esterházy-villa sorsa

Esterházy-villa illusztráció

Eldőlt az óbudai Esterházy-villa sorsa


Korábban fia, Esterházy Marcell 350 millió forintért árulta Esterházy Péter író egykori otthonát, amely a Rómaifürdőn található. A család később megkereste a harmadik kerületi önkormányzatot azzal, hogy adjanak jövőt a nagy múltú épületnek, és hozzanak létre alkotóházat. Akkor közös gondolkodásba kezdtek, amelybe bevontak olyan értelmiségieket is, akik kötődnek az íróhoz, és akiknek fontos a magyar irodalom ügye.

A terv úgy válik valóra, hogy Dragomán György író és a kerület díszpolgára, Vámos Miklós alapítványt hoz létre a magyar irodalom segítésére, ez biztosítja a szakmai hátteret az emlékház működéséhez. A tervek szerint az önkormányzat megvásárolja az Emőd utcai ingatlant, és az alapítvánnyal közösen működteti benne az alkotóházat.

Mint Esterházy Marcell elmondta, örülnek az önkormányzattal létrejött megállapodásnak, mert régi vágyuk volt, hogy az épületből, ahol több mint 40 évig alkotott és élt a családjával az édesapja, alkotóház legyen, és a nagyobb közösségnek tegyen szolgálatot. Szerették volna, hogy a korábbi otthonuk ne csupán múzeum, hanem továbbra is aktív, alkotó munkával teli hely legyen. Reményeik szerint nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkeznének alkotók, nemcsak írók, költők, hanem fordítók, kutatók is dolgoznak majd ott.

“Sok embernek segítse ez a közeg úgy a munkáját, ahogy apámnak segített az alkotásban” – mondta az örökös, hozzátéve: meghatározó volt számára, hogy Rómaifürdőn lakik, az elmúlt hetven évben a család története és a Rómaifürdő erősen összefonódott. A család több tagja ott él most is.

Mint Dragomán György elmondta: két barátjával, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann íróval közösen határozták el, hogy megpróbálnak tenni azért, hogy a házban az alkotás folyamata ne érjen véget, ezért hárman alapítványt hoznak létre, amely jelenleg bejegyzés alatt áll.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több irodalom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

111 éve született Weöres Sándor

1913. június 22-én, Szombathelyen született Weöres Sándor, aki az egyik kedvenc költőm, de az is lehet, hogy a kedvencem, valójában sosem gondolkodtam még ezen…Tovább

1 hozzászólás

  1. De jó itt ma csupa kreatív közösségeket szolgáló dolgokról olvasni:-). Mekkora lenne, ha Ti is létrehoznátok egy biodiverzitást szolgáló alapítványt , biztosan sokan odaadják az egy százalék adójukat olyan nemes célokra mint a Tiétek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük