Újra megnyit a titkos viadukt a budapesti rakparton

viadukt rakparton

Újra megnyit a titkos viadukt a budapesti rakparton


A Lánchíd és az Erzsébet híd között a 2-es villamos egy szakaszon egy díszes viadukton halad át, amelyet még 1900-ban építettek.

Az újszerű megoldásra azért volt szükség, hogy megtarhassák a parti korzót, amely már akkor is a város büszkesége és a turisták egyik kedvenc látványossága volt, valamint, hogy az árvízvédelmet is szem előtt tartsák. Így a rakpart támfalára építettek egy vasszerkezetű beton viaduktot, amelyen a sínek futhattak, végig a Ferenc József rakodóparton (később Belgrád rakparton).


Valyo/Facebook

A tartó-vasoszlopok közeiben raktárhelyiségek kaptak helyet, a külső oszlopokhoz pedig díszes kiképzésű falazatot építettek, vasrostélyú ablakokkal, vasajtókkal. Ezzel váltották fel a rakpart korábbi, raktárként szolgáló fabódéit, és árvíz esetére is erős védelmet biztosított. A viadukt egész hosszában a vágányokat mindkét oldalról szép kivitelű vaskorlát szegélyezi.


A régi fabódék: teherhajó kikötő és raktárai a pesti alsó rakparton, a Széchenyi Lánchídról nézve. Balra az Eötvös téren a Stein-ház, jobbra a Gellért-hegy. A felvétel 1880-1890 között készült. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.010

A viadukt alatti helyiségeket a második világháború alatt lezárták, és legközelebb 2022-ben nyitották meg egy napra, majd 2023-ban már hosszabb időre feltárult a titkos tér, ahol különböző kulturális programokon lehetett részt venni, és egy vendéglátóhely is volt. Idén pedig szombaton hasonló szellemben nyitott újra a Valyo – Város és folyó egyesület jóvoltából.

A Valyo Közösségi Viadukt és a kiállítások június 22. és október 23. között minden hétvégén 10-20:00-ig látogathatók. A belépés ingyenes, a workshopok adományos rendszerben működnek. További részletek az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: Egykor, Valyo, címlapkép: Valyo/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Versek szólalnak meg a földalattin

A Balaton után Budapestre is megérkezik Vers a peronon című programsorozat. Július 15. és július 21. között a földalatti állomásain idén nyáron második…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük