Frissítés: egész Európát sújthatta az áramszünet

áramszünet horvátországban

Áramszünet Horvátországban


Helyreállt az áramszolgálatás Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában közel egy órával azután, hogy pénteken a 40 fokot meghaladó hőségben röviddel 12 óra után összeomlott az áramszolgáltatási rendszer.

Sasa Mujovic montenegrói energiaügyi és bányászati miniszter szerint a villamosenergia-rendszer regionális leállásának oka a nagy terhelés, a napi fogyasztás növekedése és a magas hőmérséklet következménye. A villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltetők európai hálózata (ENTSO-E) nemzetközi vizsgálatot indít, amely majd meghatározza, hol kezdődtek a problémák.

Pénteken az első jelentések még arról szóltak, hogy Montenegróban keletkezett a hiba. Azt lehetett olvasni, hogy 12.20 perckor összeomlott a montenegrói áramszolgáltató rendszer, mert egy vezetéken tűz ütött ki. Így az ország legnagyobb részén egy órán át nem volt áram. Ezt követően dominóként omlott össze a térség többi országának rendszere is. Horvátországban Dalmácia maradt villamosenergia nélkül, míg Bosznia-Hercegovina legnagyobb városaiban megálltak a villamosok és a trolibuszok. Nem működtek a jelzőlámpák, és a háztartásokban sem volt áram.

Később viszont már arról szóltak a hírek, hogy az összeomlást az Albánia és Görögország határán kialakult problémák okozták. Horvát illetékesek szerint az összeomlás valamilyen mértékben egész Európát sújthatta, mert az energiarendszerek összekapcsolódnak egymással, és felelőtlenség feltételezésekbe bocsátkozni az európai szervek hivatalos vizsgálata előtt, ami általában sokáig, akár hat hónapig is eltarthat. Belinda Baluku albán energiaügyi miniszter megerősítette, hogy meghibásodás volt az Albánia és Görögország közötti összeköttetésben.

A térség országaiban sorra dőlnek meg a melegrekordok, mindenhol vörös riasztás van érvényben, az áramkimaradások miatt viszont a légkondicionálók és a hűtőszekrények sem működtek.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. Elég morbid ami eszembe jutott egy Hofi paródiából- “kell egy kis áramszünet , időnként mindenkinek és aztán megint mehet minden tovább”- nyilván nem ilyen történetre gondoltak amikor énekelte:-))
  Sokszor gondoltam ilyesmit , ha leáll az internet, meg az áramszolgáltatás pl., hatalmas csapás lesz az emberiségnek, nem lesz semmi olyan szolgáltatás ami szgpes kontroll alatt működik . Mondjuk pl.a repülőgépek sem kapnak útmutatást szabad e leszállni stb….Lehet ez lesz majd a világvége és nem az atomháború, hanem egy okos hacker aki egyetlen gombnyomással leállítja a világot. Dekonnektálás- a nagy bumm.

  1. Author

   Na, igen, manapság a hackerek egyre nagyobb biztonsági problémát jelentenek. Például a repülők GPS-ét is sokszor zavarják.

  2. Author

   Most Manchesternek sikerült két legyet ütnie egy csapásra, áramszünet miatt teljesen leállt a reptér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük