80 év után újra struccfiókák keltek Szaúd-Arábiában

struccfiókák Szaúd-Arábiában

80 év után újra struccfiókák keltek Szaúd-Arábiában


Szaúd-Arábiából 80 éve haltak ki a struccok a vadászat és a túllegeltetés miatt. Az utolsó példányt 1939-ben jegyezték fel, míg az Arab-félszigetről az utolsó ismert adat 1966-ból, Jordániából származik. Most azonban több közel-keleti és afrikai ország is szeretné visszakapni a hatalmas madarakat. Korábban Észak-Afrikába és Katarba is visszatelepítették őket, emellett az izraeli Hai-Bar Természetvédelmi Területen is élnek félig szabad körülmények között.

Most Szaúd-Arábián a sor, ahol 2021-ben telepítettek be egy pár észak-afrikai struccot (Struthio camelus camelus) az Imam Turki Királyi Természetvédelmi Területre. Az akciónak idén tavasszal lett kézzelfogható eredménye: a tojó 12 tojást rakott, amelyből három kelt ki.

Korábban itt valójában az arab struccnak (Struthio camelus syriacus) nevezett alfaj élt, amely a 20. század közepéig az egész Közel-Keleten megtalálható volt az izraeli Negev-sivatagtól az Arab-félsziget csücskéig.

A 91 500 négyzetkilométeres rezervátum 138 emlős- és madárfajnak ad otthont, köztük az arab bejzának (Oryx leucoryx) az Arab-félsziget bennszülött lóantilopforma patásának, amelyet elsőként telepítettek vissza az Arab-félszigetre, először Ománba, majd Szaúd-Arábiába. A rezervátumban él még az arab leopárd és arábiai golyvás gazella, és telelnek itt pettyes túzokok. A remények szerint a struccok is létrehoznak majd itt egy populációt.

Forrás: Birdguides, kép: SPA, ahol több kép is látható a kis családról

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük