Már a Balaton partján is vonul a daru! | videó!

Már a Balaton partján is vonul a daru! | videó!


Lassan lecsengenek a daruvonulásról szóló hírek. 2023-ban minden idők legtöbb daruja gyűlt egybe a Hortobágyon, részint ezért az idén mi is megfordultunk ott, mutattunk videókat a szemezgető darucsapatokról és hoztunk egy hosszú beszámolót a legnagyobb éjszakázóhelyről, a Kondásról.


Aztán hírül adtuk, hogy már csökken a darvak létszáma, és amint egyre kevesebben vannak a Hortobágyon, úgy egyre többen a Dunántúlon. Voltak olyan napok is, amikor Budapesten és környékén is jelentős számban vonultak át, mi több, egy igen kedves olvasónk (Szabó Edit) hozzászólásából tudjuk, hogy épp akkor látott életében először darvakat Zugló fölött, amikor a darvak dunántúli vonulásáról szóló cikkünket olvasta.


Budapest | Fotó: Centauri

Szép pillanat lehetett,

amikor olvasás közben egyszer csak krúgatás hangjai szűrődtek be a zuglói lakásba. Ha másért nem is, ezekért a pillanatokért érdemes kitartanunk és továbbdolgoznunk.

Múlt hétvégén pedig a Balatonnál jártunk, bár nem a darvak miatt. Fotózni szerettem volna, és megnézni, hol tart a nevezetes balatoni madárvonulás. Míg az október a Hortobágyé, hisz a daruvonulás szinte verhetetlen látványosság, addig

a november már inkább a Balatoné,

mivel november eleje és december vége között a Balatonon eszement madárvonulás zajlik, temérdek magasészaki madárfajjal, sok-sok ritkasággal, és bár ez nem annyira látványos, és főként nem annyira ismert a nagyközönség előtt, mint a hortobágyi daruvonulás vagy a tatai vadlúd sokadalom, a madarakat közelebbről ismerő madárbarátok előtt jól ismert tény, és sokan készülnek novembertől a kiadós balatoni madarászásokra.

De mint oly sokszor az utóbbi években, az enyhe, hosszan tartó, szokatlanul meleg ősz miatt talán, a balatoni madárvonulás is késik kissé.


Durván 1990-től, több mint harminc éve járom a Balatont

és közvetlen környékét (Kis-Balatont), így több évtizedes távlatból viszonylag élesen érzékelem a változásokat. A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején november elején már többnyire a hideggel és gyakori ködökkel, na és persze a szelekkel kellett megküzdeni a Balaton partján, kiváltképp Fonyódnál, ami a Balaton legszelesebb partszakasza, de általában megérte, minthogy novemberben már irdatlan madártömegek úszkáltak a Balaton vizén.

A vonulás csúcsa általában november 20. körüli napokra esett, és általában december 5-10. között csengett le teljesen.

Ilyen nem volt még: 2023 november 4., és Balatonboglárról nézve az északi part még szinte nyári, nyárvégi, esetleg koraőszi ZÖLD, némi sárga beütéssel. Durván egy hónapot késik a lombhullás is, az éghajlat pedig nem nyomokban, hanem egyértelműen mediterrán. Nem szubmediterrán, hanem tisztán mediterrán, akár csak Isztria. Ha tíz éve azt állítottam volna erről a fotóról, hogy november elején lőttem, körbe röhögtek volna. | Fotó: Centauri

Mára egészen más dinamikák vannak. Például lényeges változás, hogy ez a madárvonulásos balatoni szezon gyakorlatilag megszakítás nélkül eltarthat akár március közepéig is, minthogy évek óta nem fagyott be a Balaton, és rendkívül enyhék a telek, madarak tízezrei szoktak rá, hogy a Balatonon teleljenek.

2023. november 4-én viszont még nyoma sem volt a nagy vonulásnak.

Ez egyébként is kicsit korai időpont, de ráadásul az idei ősz alighanem minden korábbinál enyhébb volt (Hollandiában például minden idők legmelegebb októberét könyvelték el.). A balatoni táj is még szinte nyári arcát mutatta a legtöbb helyen. Siófoknál (ahol szinte mindig sok a sirály, a hattyú, és réce) szinte üres volt a kikötő előtti víz. Ennél is csöndesebben ringott a víz Balatonboglárnál. Sétára, merengésre, pihenésre remek volt a Balaton partja, de madárfotózásra kevéssé volt alkalmas.


A csodaszép, merengésre csábító balatonboglári platánsor. | Fotó: Centauri | 2023.11.04.

A szokatlanul csöndes, szokatlanul mélykék vizet fotóztam és videóztam épp, amikor a Hortobágyról ismert hangok ütötték meg a fülemet.

Krúgatás hallatszott a magasból.

Nem kellett sokat keresgélni, hogy megtaláljam az égen, mintegy 400-500 méter magasan keringő 200-250 darut. Talán azokat a darvakat, akiket már láttam az idén, csak épp nem itt, a Balatonnál, hanem a Hortobágyon.


Darvak Balatonboglárnál, mielőtt V-alakzatba rendeződve továbbvonulnának. | Fotó: Centauri | 2023.11.04.

Élénk déli szél fújt, ami nem kedvezett nekik, ennek ellenére egyre feljebb és feljebb emelkedtek keringőzve, és amikor elérték a kívánt magasságot, bámulatos ügyességgel, alig pár perc alatt szabályos V-alakzatokba rendeződtek, és bár lassan – hisz a szembe szél továbbra sem kedvezett – folytatták az utat dél-délnyugat felé.

Szerencsére jó pár éve már, hogy a daruvonulás – még ha szerényebb mértékben is – de már a Balatonnál is megszokott, arról nem is beszélve, hogy a tágabb környéken pár éve ismét fészkel a daru. A daru gyülekezésének és tömeges megpihenésének (némiképp telelésének is) fő helyszíne továbbra is az Alföld, főként a Tiszántúl, de a daru fészkelőmadárként a Dunántúlon tér vissza a magyarországi madárfaunába. Újabban már három megyében is! De erről majd később, kicsit részletesebben is. Addig is minden jót, mindenkinek egyre több és több darut, és fogadjátok szeretettel ezt a rövid videót a boglári darucsapatról!    


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több daru

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövendőmondó álom

Voltatok már úgy, hogy láttátok a jövőt? Átléphetünk egy másik téridőbe, ha álmodunk? Lehetséges, hogy az álom is szerves része a valóságnak?… Tovább

még több Balaton

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megvan az év fagylaltja

A versenyt idén Kecskeméten rendezték, ahol a cukrászok a nézők előtt készítették el munkáikat, hogy a közönség is jobban megismerhesse a fagylaltkészítés rejtelmeit…Tovább

Kígyók a Balatonban! | A kockás sikló

Pompás sikló, érdekes és ügyes állat,fontos faj, a balatoni élővilág elidegeníthetetlen része, fontos szereplője. Ne bántsuk! Ha baráti viszonyban vagyunk…Tovább

7 hozzászólás

 1. Tényleg így történt! 🙂
  Évek óta vágytam rá, hogy daruvonulást lássak, és most a darvak házhoz – pontosabban ház fölé 🙂 – jöttek. Hatalmas élmény volt!!

  A fotó a boglári platánsorról csodás! Jól látom a képen, hogy a fák között székek/padok vannak?

  1. Author

   Tényleg nagyon örülök, hogy egy kicsi részünk nekünk is lehetett azokban a pillanatokban, s még ha csak virtuálisan is, de ott lehettünk 🙂 🙂

   1. 🙂 🙂
    Amikor olvastam a cikkben, hogy a Haller tér fölött darvakat láttak, akkor kicsit irigykedtem, és nem sokkal azután meghallottam a hangjukat. 🙂

 2. Lehet, hogy akiket november 4-én láttál, ők már Ízraelben vannak…

  1. Author

   Előfordulhat, nagyon is könnyen. Talán nem véletlenül erőltették a vonulást széllel szemben is.

 3. Author

  Szlovéniában is rázizzentek a darura. Egyrészt boldogok – akárcsak mi Magyarországon -, mert náluk is rekordokat döntenek a darvak, másrészt arra kérnek mindenkit, hogy osszák meg velük a darumegfigyeléseket. Ha Szlovéniában élsz, dolgozol vagy arra jársz és darut látsz, akkor írj a dejan.bordjan@gmail.com. címre a DOPPS – BirdLife Slovenia kérését teljesítve! Részletesebben erről itt olvashatsz: https://www.ptice.si/2023/10/zerjavi-ze-trkajo-na-vrata/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük