A Hortobágyon fogy, a Dunántúlon egyre több a daru!

A Hortobágyon fogy, a Dunántúlon egyre több a daru!


10-15 éve még ritkaság volt a daru a Dunántúlon. Évtizedekig arról volt híres-neves a daru, hogy szokatlanul keskeny sávban vonul, konkrétan alig-alig lép ki egy 30-40 kilométer széles sávból, mely a Hortobágy-Szeged vonalat köti össze. Így még a Kiskunság felé is viszonylag ritkán és főként kis számban látták, nemhogy a Dunántúlon! Pár éve viszont

radikálisan megváltozott a helyzet,

és a daru nemcsak mennyiségi rekordokat dönt Magyarországon, ahogy azt 2023 októberében is, hanem vonulási útvonalait és telelési stratégiáit is olyan mértékben alakítja át, hogy nem győzzük követni.

Így lett például az utóbbi években rendszeres és tömeges madár a Fertő-tónál is. Nem olyan tömeges, mint a Hortobágyon, de ezres nagyságrendben látható ott, ahol korábban csak szórványos kóborló volt.

Miután sikerült épp a csúcson meglátogatnunk a darvainkat a Hortobágyon, s láttunk is a közel 200.000 daruból potom 120.000 példányt, és erről írtunk is, a daruvonulás túljutott a csúcsponton, és a Hortobágyon csökkenni kezdett a példányszám.


Nem sokkal később azt láttuk, hogy megszaporodtak a dunántúli adatok, és még Budapest környékén is százas nagyságrendben látták átvonulni.

Régen a daru

a Hortobágy-Szeged vonalon délre tartva továbbra is szűk sávban maradva Izraelbe és Egyiptomba vonult (elképesztő felvételeket mutattunk arról, hogyan etetik őket Izraelben!). Ma már a darvak jelentős része kilép az észak-déli, illetve az észak-délkeleti vonulási irányból és nyugatnak fordul, Olaszország felé.

Ezek a darvak vonulnak át rendszeresen nálam is, a birtok fölött november eleje és december közepe között, tavasszal pedig visszafelé márciusban.

Szórványosan egész október folyamán láttak kisebb-nagyobb darucsapatokat az ország olyan részein, melyek nem tradicionális darugyülekező helyek, de október végén feltűnően megugrott az ilyen darucsapatok létszáma.


Azontúl, hogy a daru örvendetesen gyarapodik, sőt, újabban, mint költőfaj is visszatért (erről később írunk még), az is örömteli, hogy ma már szinte bárhol láthatjuk az országban. Némi szerencsével bárhol meghallhatjuk panaszos, szívhez szóló krúgatásukat. Nem mellesleg valószínűleg ez a szóródás teszi lehetővé azt is, hogy a daru egyre több és több fészkelésre alkalmas zugolyt fedezzen fel magának Magyarországon.


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több daru

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ármány és álca | A kakukk

Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén…Tovább

3 hozzászólás

  1. Jól rémlik, hogy tatai tónál is voltak sokan tavaly?

  2. Ezt nem hiszem el!!! 🙂

    Ülök a szobában, és ezt a cikket olvasgatom, amikor egyszer csak mintha darvak hangját hallanám kintről. Kimentem az erkélyre, és pont akkor húzott el a fejem fölött egy csapat daru. 🙂🙂🙂
    Kicsit messzebb keveregtek, kavarogtak még egy kicsit – csatlakozott hozzájuk még egy kisebb csapat, ha jól láttam -, aztán eltakarta őket a ház, mert tovább repültek nyugati irányba.
    Sosem hittem volna, hogy egyszer majd az erkélyről daruvonulást láthatok!! 🥰

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük