Fogynak a darvak a Hortobágyon

darucsapat hortobágy drón

Fogynak a darvak a Hortobágyon


A heti szinkronszámlálás során a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai 163 530 darut számoltak össze, ami azt jelenti, hogy már egyre több madár indul tovább dél felé.

Mint a nemzeti park a Facebook-oldalán írja, a sokéves tapasztalatok alapján várható volt, hogy a darvak száma csökkenni fog október utolsó hetében, de ha elemezzük a mostani mennyiséget, akkor láthatjuk, hogy a jelenlegi adat még így is magasabb, mint a 2018. évi, 160 240 példányos maximum.

Ez alapján kijelenthető, hogy a HNP megalakulásának ötven éves évfordulóján háromszor is megdőlt a korábbi évek mennyiség rekordja.

Hogyan számolják össze a darvakat?

A posztban arra is kitérnek, hogy hogyan lehet ilyen óriási mennyiségű madarat megszámolni. A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vizű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek.A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg. Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent. A gyakorlatban megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például tíz egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire.

Ezzel a módszerrel a többszázas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatóak. Mivel ezt a munkát ugyanazok a munkatársak már évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, ugyanazon eszközökkel, ugyanazon metódus alapján végzik, így kijelenthető, hogy a módszerben foglalt hibahatár is ugyanakkora.

A gyakorlat alapján megállapítható, hogy ez a módszer körülbelül tíz százalékos hibával terhelt, amely a hasonló biomonitoring módszerek sorban kiválónak számít.

De olykor a modern kor technikáját is segítségül hívják a pontos számoláshoz: drónnal az éjszakázó csapat felé repülnek, és a madarak zavarása nélkül néhány fényképet készítenek a csapatról, majd monitoron végzik el a számolást.

Hozzáteszik, hogy idén nagy szerencséjük volt az időjárással, de a körülmények nem mindig ennyire kedvezőek. Olykor viharos szél, köd és eső is nehezíti a számlálást.

Forrás és kép: Szilágyi Attila/Természetvédelmi Őrszolgálat/HNP/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több daru

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövendőmondó álom

Voltatok már úgy, hogy láttátok a jövőt? Átléphetünk egy másik téridőbe, ha álmodunk? Lehetséges, hogy az álom is szerves része a valóságnak?… Tovább

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Köszönöm-így már tudom a számolás metodust is:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük