Drasztikusan fogynak a pókok a földeken

Pókháló

Drasztikusan fogynak a pókok a földeken


Az ELKH Agrártudományi (ATK) és Ökológiai Kutatóközpontjának (ÖK) kutatói megismételtek egy 23 évvel ezelőtti, kétéves vizsgálatot, hogy képet kapjanak a mezőgazdaságban hasznos szerepet betöltő pókok állományainak hosszú távú változásáról.

Az eredmények összevetése szerint a pókállomány mintegy 50 százalékkal csökkent a hazai mezőgazdasági területeken a közel negyed évszázados időtávban. Bár az összfajszám csak minimálisan változott, számos korábban gyakori mezőgazdasági faj létszáma drasztikusan lecsökkent.

Mint a kutatók felidézték, hat éve sokkolták a közvéleményt azok a német kutatások, amelyek kimutatták, nem véletlen, hogy ritkábban kell autóablakot mosni egy hosszú úton, ugyanis a repülő rovarok egyedszáma 27 év alatt 75 százalékkal csökkent a németországi védett területeken. A „rovarapokalipszisnek” is nevezett jelenség valódiságát több további vizsgálat is megerősítette.

A rovarok és más ízeltlábúak éppen óriási biomasszájuk és fajgazdagságuk miatt kulcsszerepet játszanak a földi bioszféra működésében, és különféle ökoszisztéma-szolgáltatások révén az emberiség létének biztosításában is, elég csak a beporzásra vagy a lebontásban, talajképződésben játszott szerepükre gondolni.A pókok különféle mezőgazdasági kultúrákban számos rovarkártevő fontos természetes ellenségei.

A pókok populációváltozásai más ízeltlábúakhoz képest világviszonylatban is alulkutatottak, és nem egyértelmű, hogy a változások a klímaváltozásra vagy a helyi tényezők megváltozására vezethetők vissza. E kérdésre kereste a választ a Samu Ferenc vezette kutatócsoport.

A 23 évvel ezelőtti vizsgálatot egy peszticidekkel nem kezelt lucernaföldön és füves szegélyében ismételték meg, a helyi változások hatásainak kiküszöbölésére törekedve. A gyűjtési időszak, a módszerek és a mintavétel tekintetében az akkor alkalmazott protokollt reprodukálták.

A vizsgálatok eredményeinek összevetése a pókállomány drasztikus fogyatkozását mutatta:

a lucernában 45 százalékkal, míg a földet övező természetközeli füves szegélyben 59 százalékkal kevesebb pókegyedet találtak.

Ugyanakkor a fajgazdagságot illetően csak minimális csökkenést, inkább egyes fajok kicserélődését és sok gyakori faj állományának megtizedelődését tapasztalták.A folyamat eredményeként a természetközeli és az agrárélőhelyek korábban markánsan elkülönült pókközösségei mára hasonlóbbá váltak, ami a változatosság csökkenését jelzi, különösen a hálóépítő mezőgazdasági pókfajok esetében.

A vizsgálat nemcsak a hasznos pókok visszaszorulásának veszélyére hívja fel a figyelmet, hanem egyúttal arra is rámutat, hogy a jelenség nem vezethető vissza pusztán lokális változásokra, hanem nagyobb léptékű folyamatok leképeződése okozza.

Forrás: MTI, kép: Freestocks/Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Alsóörs hadat üzenne a vadaknak

  A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdasági terményeket fogyasztanak. Csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük…Tovább

  1 hozzászólás

  1. Nagyon rég láttam a saját kertemben darázspókot, viszont a keresztesek, dajkák, kövipókok, megszaporodtak.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük