Nem győzte meg a kritikusokat Coppola új sci-fi-je

coppola sci fi

Nem győzte meg a kritikusokat Coppola új sci-fi-je


Bemutatták Cannes-ban a hollywoodi újhullám egyik nagy legendája, a kétszeres Arany Pálma-díjas és Oscar-díjas Francis Ford Coppola új sci-fi-jét. A Megalopolis finoman szólva sem győzte meg a kritikusokat. A 85 éves rendező azonban válaszul bejelentette, hogy már új filmen dolgozik.

“Már elkezdtem írni. És megígérem maguknak, hogy húsz év múlva is itt leszek” – mondta Coppola a filmbemutatót követő sajtótájékoztatón.

Az Adam Driver

főszereplésével készült film története egy New Yorkra emlékeztető megapolisz újjáépítése körül forog. Főhősei az egymással konfliktusban álló vizionárius építész, Caesar Catalina (Adam Driver) és a város konzervatív polgármestere (Giancarlo Esposito), Franklyn Cicero. A film egyértelmű párhuzamot von az amerikai demokrácia illetve a nyugati civilizáció, és a bukásra ítélt, dekadens római birodalom között.


Coppola negyven éve készült az alkotásra, amelynek több mint 120 millió dolláros költségvetését saját vagyonából finanszírozta, miután nem talált rá támogatókat.

A francia sajtó nagy része

fiaskónak és várható bukásnak értékelte a filmet. A Le Monde szerint viszont a Megalopolis egy hatalmas freskó, “egy hihetetlen civilizációs értekezés urbanisztikáról, történelemről, filozófiáról és politikáról”. Az angol nyelvű Deadline szakportál is “a műfaj valódi remekművének” nevezte a filmet, amely “puszta merészségével botrányt okoz”. A Guardian szerint “nagyképű, unalmas és idegesítően felszínes”.

Az amerikai Hollywood Reporter úgy fogalmazott, hogy “lenyűgöző és ambiciózus nagy libikóka” a film. A Times of London elsősorban a kirakós játékra emlékeztető párbeszédeket és színészi alakításokat, valamint az 1980-as évek filmes esztétikáját megidéző “ronda képeket” bírálta. A Euronews kritikusa katasztrofális ostobaságnak nevezte a filmet.

“Én így akartam ezt a filmet megcsinálni” – válaszolta a bírálatokra a rendező a sajtótájékoztatón, hozzátéve: “Mivel én finanszíroztam, úgy gondoltam, azt csinálhatok, amit akarok”.

A Szegény párákat is rendező

Jórgosz Lánthimosz szintén versenyez Kind of Kidness (Kedvességféle) című filmjével. A főszerepeket ismét Emma Stone, Willem Dafoe és Margaret Qualley alakítja, kiegészülve Jesse Plemonsszal.

A csaknem háromórás, angol nyelvű szkeccsfilm három, egymástól független történetből áll. Stílusában visszatérést jelent a görög rendező korábbi egyszerűbb, nyugtalanító hangulatú alkotásaihoz. A Kind of Kidness a szabad akarat kérdését és lehetőségeit vizsgálja az életben, a teljesen hétköznapi és a legfurcsább, időnként perverz viselkedések összefüggésében.

A 74 éves Richard Gere

44 évvel az Amerikai dzsigoló című dráma sikere után forgatott ismét a 77 éves Paul Schrader rendezővel, aki sokáig csak Martin Scorsese forgatókönyvírójaként volt ismert. Az Oh, Canada című, szintén az Arany Pálmáért versenyző film a tavaly elhunyt Russell Banks regényéből készült. A főhőse egy halálos beteg amerikai dokumentumfilmrendező, Leonard Fife, aki halála előtt számvetés készít arról, hogy miért is emigrált Kanadába.

A történet egy interjú során bontakozik ki, amelyben egykori tanítványai kérdezik montréali otthonában az 1960-1970-es évek amerikai ellenkultúrájának jeles személyiségét, aki a vietnami háború elleni kiállásával és politikai témájú dokumentumfilmjeivel vált ismertté. A Richard Gere által alakított kellemetlen és ideges öreg mester már alig tud mozogni, és az Uma Thurman által játszott felesége folyamatos figyelmét és segítségét igényli.

Az előre előkészített kérdéseket félresöpörve, a mester maga akarja elmesélni élete fő állomásait, de mondandója egyre zavarosabbá válik. A nehezen követhető narrációból egy olyan töredékes önarckép bontakozik ki, amely demisztifikálja a kiváló emberként megismert, sikeres rendező képét, és egy kevésbé dicsőséges, triviális életutat tár fel az utókornak.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Cannes

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


    

1 hozzászólás

  1. Természtesen egyik filmet sem láttam, csak egy fotót a nyolcvanontúli Coppoláról, csak remélni merem, hogy új erőre kap!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük