A megszokottnál korábban indult a spárga szedése
A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
A körkép szerint Magyarországon mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, éves szinten 5000-5500 tonna termést takarítanak be. Míg korábban szinte az összes megtermelt spárga külpiacokra került, ma már a termés felét magyar fogyasztók vásárolják meg.
A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezen kívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb spárgatermesztéssel. A magyar spárga legjelentősebb felvevőpiaca Németország és Svájc, de Finnországba és Svédországba is szállítanak a hazai termelők.
A hamarosan elérhető európai uniós támogatásoknak köszönhetően tovább emelkedhet a hazai termőterület. A KAP Stratégiai Terv keretében megjelenő kertészeti beruházási támogatások közül az ültetvénytelepítések támogatását célzó pályázaton spárgaültetvények telepítésére is nyerhetnek támogatást a kertészetek.
A spárga jól illeszkedik az egészséges étrendbe, szárát jól emészthető rostok alkotják, a hajtások vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Víztartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában. A spárga nagy mennyiségű folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott.
Forrás: MTI, kép: Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!
Nem tudtam, hogy itthon is termesztenek spárgát. Amúgy nagyon ügyetlen vagyok a készítésében, eddig amihez hozzá jutottam, az mind már “fás”volt. Talán egyszer sikerült zöldet venni ami finom lett.
Nekem is időbe telt, amíg rájöttem, hogy hogyan ismerhetem fel a friss spárgát, és hogyan tudom megpucolni úgy, hogy biztosan ne maradjon rajta héj.
(Ma már megvan a piacon az a zöldséges, akinél a spárgát szoktam venni, mert ott mindig frisset kapok.)
Ha szereted a spárgát, érdemes vele kisérletezni!
Ó, ez jó, hogy van bevált zöldségesed! Az nagy kincs manapság! Ha spárgához jutok, kikérdezlek majd a trükkökről! 🙂 Amikor régen csináltam, még nem tudtam, hogy kell pucolni, talán meg sem pucoltam, így nem lett valami jó. Olyan lehet, mint a halványító zeller. Ott ég és föld a különbség héjasan és pucolva. 🙂
Szeretem! ❤ 😋
Körül is nézek holnap a piacon.
Kaptam spárgát a piacon! 🙂
Így aztán újratervezés történt a vasárnapi ebédet illetően: a leves spárgaleves vajas galuskával. Finom lett! 😋
Nyamiii!!! <3 Ez fincsi lehetett! Milyen az a vajas galuska?
Ugyanúgy készül, mint a nokedli, csak egy diónyi puha vajat is teszek a tésztába. Finom lesz az íze és az állaga is.
No, én is pont így voltam! Nem tudtam eleinte, hogy meddig tart a héj, aztán idővel rájöttem. 🙂 Többször bedőltem annak, amit olvastam, miszerint a zöldspárgát nem kell megpucolni. Szerintem ez csak a nagyon zsenge szárakra lehet igaz. (Levesnek mindig fehéret veszek.)
Halványító zellert még sosem ettem!
Ezt a másik hozzászólásod alá szántam bocsi!
Ilyen mártogatósnak szokták a zellert, szerintem fini.
Hm, jól hangzik, ki fogom próbálni!
Most olvastam másik nagy kedvencem Dragomán György oldalán a spárgakészítés gyönyöreiről:-))
” Itt az idő! Vegyetek zöld spárgát. Törjétek el sorban a szárakat. A rügyes részeket mossátok meg. Töröljétek szárazra, tegyétek forró serpenyőbe, öntestek alá olívaolajat. Morzsoljatok rá vajat. Süssétek egy pár percig, amíg szint nem kezd kapni.
Figyeljétek, hogy a zöld megélénkül, felfényesedik, aztán sötétedni kezd.
Mikor már itt-ott kezdene barnára pirulni öntsetek rá hirtelen egy fél evőkanálnyi balzsamecetet.
Hőköljetek hátra a hirtelen előrobbanó selymesen vad illatfelhőtől.
Rázzátok meg a serpenyőt, vegyétek le a lángról.
Szórjatok rá durva szemű sót.
Kóstoljátok meg.
Örüljetek.
Egyétek meg.
Ha már spárga, ma láttam ezt a receptet: (én a krumplit kihagynám, de egy kevés kaprot lehet, hogy tennék bele.)
https://sobors.hu/receptek/citromos-spargakremleves-recept/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2bIyMjoO12hcY0-PkbwZ21-YQYLJ4i7DkzWDzwfdVknOAuhBYxrALgSMY_aem_AegKE732Cyw7s4xXbyw_r2ExtqVWV5l-E8wPF43oVxxVTjN6CquzKh1Rnz-n8GzNvkNGxuIBRao4IIYWBGSupUYE
szuper jó lehet:-)