Különleges ápolást kapnak a legidősebb déli ostorfák

déli ostorfák lead

Különleges ápolást kapnak a legidősebb déli ostorfák


Magyar és külföldi arboristák közösen végzik el az ország legnagyobb déliostorfa-állományának metszését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) botanikus kertjében a napokban. A külön e célból alakult nemzetközi arborista gárda egészségügyi és állapotmegőrző koronaalakító metszést végez a kertben álló nyolcvan-száz éves déli ostorfákon, amelyekéhez fogható méretű és korú állomány nincs több az országban.


Mint Wirth Tamás, a botanikus kert vezetője elmondta, a déli ostorfát csak az utóbbi néhány évtizedben kezdték el szélesebb körben közterületi növényként ültetni Magyarországon, mivel – főleg fiatal korban – fagyérzékeny.


A Fakopp 3D nevű műszerrel vizsgálja egy déli ostorfa egészségügyi állapotát Tárnoky Zsolt arborista 

A kert helyi jelentőségű természetvédelmi területnek is számít, a szakemberek pedig arra törekszenek a metszés során, hogy az egyedeket élettartamuk növelése érdekében biztonságos statikai és egészségi állapotba hozzák.


A faápolás munkákat a hazai és európai szakembergárda krémje végzi, így tizenöt arborista dolgozik majd a területen, akiknek ez a munka fontos tapasztalatszerzés is lesz. Egy viszonylag ritkán kultivált faj idős, sok különböző faápolási problémát felvonultató egyedein dolgozhatnak.

Forrás: MTI, képek: MTI/Ruprech Judit

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Magyarország híres fái | Fotókiállítás

Május 4-én, szombaton 13 órakor nyílik meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás a badacsönyörsi Folly Arborétumban, amelyen Magyarország híres…

1 hozzászólás

  1. “Fakopp”- ez elbűvölő- a fák fonendoszkópja:-))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük