Tanári kinevezést kapott Karikó Katalin Szegeden

Tanári kinevezést kapott Karikó Katalin Szegeden


Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus.

Karikó Katalin 2021 óta az SZTE kutatóprofesszora. Huszonnégy évig dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen, társalapítója, illetve 2006 és 2013 között vezérigazgatója volt az RNARx cégnek. A német BioNTech-nek kilenc évig volt alelnöke. Biokémiából 1982-ben a Szegedi Tudományegyetemen doktorált. 

Kutatóként négy évtizede az RNS-alapú mechanizmusokra összpontosít, munkájának végső célja az in vitro módosított mRNS kifejlesztése és terápiás alkalmazása. Vizsgálta az RNS okozta immunaktivációt, és kutatótársával felfedezte, hogy a nukleozid-módosítások tompítják az RNS kiváltotta immunválaszt, ami kiszélesítette az mRNS terápiás alkalmazási lehetőségeit.


A Drew Weissmannal közösen benyújtott, az mRNS-ben lévő nukleozid-módosított uridinekre vonatkozó szabadalmat a SARS-CoV-2 elleni mRNS-vakcinákban alkalmazták.

Eddigi kutatói teljesítményét, tudósi erényeit és emberi attitűdjét több mint száz tudományos és társadalmi kitüntetés, illetve a kutatótársával megosztva kapott 2023. évi fiziológiai és orvosi Nobel-díj ismerte el. Tizennyolc egyetem – köztük alma matere, az SZTE – díszdoktora; tíz akadémia – köztük az MTA – tagja.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozattal, az SZTE Szenátusának egyhangú kezdeményezésére, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ kutatóprofesszorát, Karikó Katalint egyetemi tanárrá nevezték ki. A kutató az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját.

Forrás: MTI, kép: Szegedi Tudományegyetem/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet Karikó Katalinról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A magyar Nobel-díjasok egy helyen!

Ebből az is látszik, hogy egyszer már megesett, hogy két díj jutott magyaroknak, 1986-ban! Krausz Ferenc díjazásával pedig a magyar Nobel-díjasok száma…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük