Új magyar Nobel-díjas született: Karikó Katalin

Karikó Katalin

Új magyar Nobel-díjas született: Karikó Katalin


Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.A bejelentés után Karikó Katalin újságíróknak nyilatkozva azt üzente a fiatal diákoknak, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni, és élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne.

A stressz kutatójaként ismertté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.


karikó katalin 2021
Karikó Katalin 2021-ben

Kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora úgy fogalmazott, az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi években díjazottaké. A fizikus professzor – aki Karikó Katalinnal egy időben végzett az SZTE elődjén, a József Attila Tudományegyetemen – úgy vélte: láthatóan a kutatónő személye is lenyűgözte a Nobel-díj bizottságot.

Tudományos eredményei mellett elképesztő kitartásáért különdíjat érdemelne, hiszen az mRNS-hez kapcsolódó első kísérleteit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte, majd ezt a munkát folytatta az Egyesül Államokban, ám néhány év múltán kutatásai támogatását megszüntették. Karikó Katalin olyan kutató, akit példaképül lehet állítani a fiatalok elé – hangsúlyozta az akadémikus.

Forrás: MTI, a felvételek Karikó Katalinról Budapesten készültek 2021. május 27-én, forrás: MTI/Cseke Csilla

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több orvostudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több tudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Innovatív magyar antibiotikum készül

  Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2050-re a vezető halálok a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok miatt kialakuló…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Szívemből örülök! (Annak ellenére, hogy nagyon beteg voltam az oltástól- Covidos meg nem voltam, pedig végig dolgoztam az egészségügyben a járvány idején is. A maszkot is csak ott tettem fel, ahova nélküle nem engedtek be. Ha nem való ide ez a komment kedves Cen töröld, nem tudom nekünk van-e erre lehetőségünk, ha mégis nem akarjuk közzé tenni.)
   Karikó Katalin számomra az a kutató NŐ aki a kezdetektől igazi hétköznapi hősként, majd elismert kutatóként hitte, hogy jó amit csinál, még ha egy férfi soviniszta társadalomban el is vágták néhányszor. Büszkeséget és elégedettségek érzek és nagyon örülök!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük