Élőben követhetjük online három Nobel-díjas kutató előadását

Nobel-díjas

Élőben követhetjük online három Nobel-díjas kutató előadásátOnline követhetjük Karikó Katalin, Krausz Ferenc és Gérard Mourou angol nyelvű előadását június 17-én 10 óra 45 perctől a YouTube-on. A Nobel-díjas tudósok kutatómunkájuk legfőbb eredményeit mutatják be a CMF Summit 2024 – At the Forefront of Disease Profiling elnevezésű tudományos szimpóziumon.

A Krausz Ferenc által vezetett, budapesti központú Center for Molecular Fingerprinting (CMF) rendezvényén a Nobel-díjas fizikus bemutatja a CMF-ben zajló kutatásokat, amelyen keresztül az attoszekundumos fizika fontosságát és felhasználási területeit is ismerteti.

Az mRNS terápiás alkalmazása áll Karikó Katalin munkásságának középpontjában. A harmadik előadó, Gérard Mourou 2018-ban vehette át a fizikai Nobel-díjat a fázismodulált impulzuserősítés kidolgozásáért.

A Krausz Ferenc által vezetett CMF egy különböző tudományterületeket egyesítő nonprofit kutató központ, amelynek célja az egészségügy jövőjének átformálása. Az itt alkalmazott kutatási módszerek közé tartozik az infravörös molekuláris ujjlenyomat-vizsgálat. A kutatók ultrarövid lézerfénnyel világítják meg a vérplazmát, majd speciális lézertechnikával rögzítik a molekuláris rezgések által kibocsátott fényhullámokat, így megfigyelhetik és nyomon követhetik a legkisebb változásokat is a vér molekuláris összetételében. Az előadásokat itt lehet majd megnézni.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Semmelweis Ignác rejtélyes sorsa

A kézmosás jelentőségével kapcsolatos tudást nagy részben egy magyar orvosnak, Semmelweis Ignácnak köszönhetjük, akinek neve és története…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük