Nagy kíhívás elé állította a leopárdkölyök a Szegedi Vadasparkot

leopárdkölyök

 Nagy kíhívás elé állította a leopárdkölyök a Szegedi Vadasparkot


A Nyíregyházi Állatpark és a Debreceni Állatkert után a Szegedi Vadaspark is gazdagodott egy észak-kínai leopárdkölyökkel (Panthera pardus japonensis), de a körülmények itt korántsem voltak olyan gördülékenyek, mit az előbbi két helyszínen. A kis párduc április 5-én a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra, az anyja azonban egyáltalán foglalkozott vele. Nem szoptatta, sőt meg sem tisztította az újszülöttet.

Három óra elteltével a gondozók úgy látták, hogy a kölyök élete veszélyben van, ezért közbe kell lépni. Bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését, az észak-kínai leopárd annyira ritka – a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, és vadon is csak pár száz példány élhet belőle -, hogy az újszülött kiemelése mellett döntöttek.

Komoly kihívást jelentettet

a kölyök megfelelő táplálása, hiszen nem állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok az észak-kínai leopárdok neveléséről. A nagymacskák teje jelenősen eltér a házi macskákétól, lényegesen magasabb például a D-vitamintartalma. Végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki.

A kis hím, aki végül a Poldi nevet kapta, 700-750 grammos tömeggel született, két hónap elteltével pedig mintegy öt kilogrammot nyom. Még hosszú ideig szüleitől elkülönítve kell nevelni, de péntektől egy külön bemutatóban a vadaspark vendégei is láthatják. A gondozók a következő hetekben is foglalkoznak majd vele, bemennek hozzá játszani, de néhány hónap múlva igyekeznek összeszoktatni az anyjával, ez várhatóan azonban hosszú folyamat lesz.

Az észak-kínai párducot

európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. A program vezetői a kölyök fél-, egyéves korában adnak majd ajánlást, hova kerüljön az állat. Az Észak-kínai leopárd – melyet a szakemberek egy része egy alfajba sorol az amuri leopárddal (Panthera pardus orientalis) – az egyik legészakabbra élő párduc. Mérete nagyobb mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160 centiméter, tömege elérheti akár a 90 kilogrammot is. Szőrzete is jóval vastagabb mint a melegebb vidékeken honos roknaié.

Szürkületkor aktív, napnyugta előtt indul vadászni, fő zsákmánya a különböző szarvasfélék, de elejti az őzeket, vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Sebessége eléri a 60 km/h-át, akár ötméteres távolsága vagy háromméteres magasságba is képes ugrani. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Az észak-kínai leopárdok két-három éves korukban válnak nemileg éretté. A párzási időszak tél végén van, a nőstények 90-105 napos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A kölykök másfél-két év után hagyják el anyjukat. Az alfajt az orvvadászat mellett a civilizáció terjedése, a zsákmányállatok fogyatkozása veszélyezteti. Az kis peorádról a vadaspark Facebook-oldalán láthatók videók például ITT és ITT.

Forrás: MTI, kép: Zoo Szeged

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több macskaféle

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük