Dunai árhullám | Lezárják a budapesti rakpartokat

dunai árhullám

Dunai árhullám | Lezárják a budapesti rakpartokat

Az érkező dunai árhullám miatt június 6-án 20 órától lezárnak a forgalom elől több budapesti rakpoartot. A budai alsó rakparton a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, a pesti alsó rakparton a Népfürdő utca és a Közraktár utca között nem lehet majd közlekedni.

A legfrissebb előrejelzések szerint pénteken napközben kerülhet víz alá az alsó rakpart több szakasza. De a magas vízállás miatt már ezt megelőzően is kicsaphat a medréből a Duna vize. Csütörtök éjfél óta már tilos a megállás az alsó rakpartokon, a Fővárosi Önkormányzat megkezdi az ott hagyott gépjárművek elszállítását.

A következő napokban előfordulhat az is, hogy a pesti rakparti 2-es, 2B és 23-as villamosok rövidített útvonalon közlekednek.

Árvíz idején a vízminőség garantálása

és a csatornarendszer megóvása is komoly kihívás a Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint.

A Fővárosi Vízművek napi 25-40 mintavételre növelte a laborvizsgálat gyakoriságát, hogy Budapest vízellátása az árhullám idején is zavartalan, ivóvizének minősége pedig kifogástalan maradjon.

A vízművek laboratóriuma nagy hangsúlyt fektet azokra a vizsgálatokra, amelyek rövid idő alatt jelezni képesek az esetleges vízminőségi problémákat. Emellett a társaság árvízi figyelőszolgálatot szervez, és szakemberei folyamatosan ellenőrzik a létesítményeket, gépészeti berendezéseket, hogy rendellenesség esetén azonnal intézkedhessenek.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) több tucat, csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornazsilipet és átemelőt üzemeltet a fővárosban. Ezeket a dunai vízszint emelkedésének megfelelően kell időben lezárni és az érkező csapadékvizet szivattyúkkal elvezetni. A várható vízállásnak megfelelően csütörtökön további 10 zsilipet zárnak le.

Budapest néhány területén a csapadékcsatornák vagy közvetlenül a Dunába vagy patakokba torkollanak. Ezért árvíz idején meg kell akadályozni, hogy ezeken keresztül az áradás elöntse az utcákat és a házakat.

A Főkert munkatársai a Jane Haning rakparton lévő utcabútorokat biztonságba helyezték, az FKF Köztisztasági Divíziója pedig készül az árhullám levonulása után szükséges fertőtlenítő takarításra.

Gemencen is készülnek az árvízre

A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt víz alá kerül a gemenci erdő jelentős része. A Duna-Dráva Nemzeti Park és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján az erdő egész területén megtiltották a csoportos és egyéni vízitúrákat. Így elmaradnak a már megszervezett események is.

Az ár elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést is. A tilalomra azért van szükség, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a sok uszadékfa veszélyezteti a vízen tartózkodókat, valamint a menekülő vadállományt.

Az erdőgazdaság a kirándulók és az infrastruktúra védelmében péntektől szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok feltöltését takarmánnyal.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a “pörbölyi titán”, Magyarország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája. Nem lehet használni az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszát sem.

A dunai árhullámhoz

kapcsolódó védekezési munkák összehangolására hétfőn 8 órától kezdte meg a működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse. Több mint 60 szakembert rendeltek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz.

Az előrejelzések szerint a Duna péntek reggel Nagybajcsnál a harmadfok közelében tetőzik, a hétvégén Budapestnél pedig várhatóan az első fok felett. Budapest négy árvízvédelmi szakaszára elsőfokú készültséget rendeltek el.

A Duna felső vízgyűjtőjén

a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott pénteken, az elmúlt három napban pedig területi átlagban 70-80 milliméter eső esett. Ezután további esőzések voltak, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 milliméter eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 milliméter, lejjebb további 20-25 milliméter csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.

Ezekben a napokban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál első fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az elsőfokú szintet meghaladó vízszint várható. A Tarnán a másodfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az elsőfokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani.

A sok eső következtében

a tavaszi időszakban az ártéren rendkívül dús növényzet állja útját a víznek, ami lassítja az ár levonulását és az előrejelzettnél magasabb vízszintet okozhat. A vízügy szakemberei a nap 24 órájában követik az adatokat, figyelik a folyót, és a változó helyzethez alkalmazkodva végzik az árvízi védekezést.

Az előrejelzések szerint a klímváltozással szélsőségesebbé válhatnak a csapadékviszonyok. A tavalyi év szintén átlagon felül csapadékos volt Európában, ahol az átlagosnál körülbelül hét százalékkal több csapadék hullott. A vízhozam a folyóhálózat egyharmadán haladta meg a „magas” árvízi küszöböt, 16 százalékán pedig a „súlyosat”. Eközben pedig 2023 adatsortól függően a legmelegebb vagy a második legmelegebb év volt a mérések kezdete óta.

Forrás: MTI, kép: a Duna által elárasztott, ártérben fekvő üdülőnegyed a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vének település határában 2024. június 6-án. MTI/Krizsán Csaba

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kína felé közelít a Gaemi tájfun

A kínai meteorológiai központ szerdán idén először adta ki a legmagasabb szintű, vörös riasztást tájfun miatt. Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük