Igazi világritkaság született Debrecenben

észak-kínai leopárd

Észak-kínai leopárd született az állatkertben


A Debreceni Állatkert a Facebook-oldalán számolt be a hírről, mely szerint 2023. november 21-én kölyke született az intézmény két észak-kínai leopárdjának, Cooliónak és Jilinnek, akik 2022 őszén találtak egymásra. Az immár több mint kéthónapos kölyök kezdettől fogva szépen gyarapodik anyja gondoskodása mellett.

Az állatkert látogatói már a saját szemükkel is láthatták a csöppséget délutánonként a kifutóban, ahogy egyre bátrabban ismerkedik a téli környezetével. Ma pedig elérkezett az idő az első állatorvosi vizsgálatra és arra, hogy a kisleopárd bemutatkozzon a tágabb közönségnek is. A most 3100 grammos állat kondíciója kifogástalan, neme pedig nőstény. A nevéről holnaptól két héten át lehet majd szavazni, amiről az állatkert Facebook-oldalán lesznek majd információk.


Állatorvosi vizsgálaton a tavaly november 21-én született észak-kínai leopárd a debreceni állatkertben 2024. január 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

MTI/Czeglédi Zsolt

Az észak-kínai leopárdok egyik mentsvára

A Debreceni Állatkert két évtizede szolgál az észak-kínai leopárdok egyik mentsváraként. Magyarországon elsőként az azóta elhunyt leopárdpár, Szépfiú és Tschunja gondoskodott az utánpótlásról, és járult hozzá négyszer a fokozottan fenyegetett alfaj európai állatkerti állományának gyarapodásához.

A 2009-ben született utód például egészen kalandos módon cseperedett fel, mivel neveléséhez nemcsak a gondozók szakértelmére, hanem dajkakutya segítségére is szükség volt. További érdekesség, hogy a dániai Ree Park Safariból érkezett Coolio apja nem más, mint az első debreceni születésű észak-kínai leopárd, így most az ő unokájával is ez a kiváló genetikájú debreceni vérvonal folytatódik.



Az észak-kínai leopárd

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az egyik legészakibb elterjedésű leopárdalfaj, így trópusi rokonaitól jól megkülönbözteti nagyobb termete és dúsabb szőrzete. Jellemzően nagyobb vadakat, főként vaddisznót és szarvast ejt el, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális.

Bár a Dél- és Kelet-Ázsiában és Afrika nagy részén egyaránt őshonos leopárd vagy párduc a legnagyobb elterjedésű nagymacskafaj, élőhelyének szűkülése és aprózódása valamint az orvvadászat a kihalás szélére sodorta, így sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.




Bizonyos alfajai fokozottan fenyegetettek: észak-kínai leopárdból a becslések szerint alig több mint háromszáz egyed él a természetben, a világ állatkertjei – nagyrészt az európai intézmények – pedig egy immár ötvenöt egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával veszik ki a részüket a megmentéséből. Összesen nyolcvan-száz egyedre van szükség ahhoz, hogy megkezdődhessen a visszatelepítési program.

Forrás: Zoo Debrecen/Facebook, MTI, képek: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több leopárdkölyök

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új állatvédelmi tananyag készült

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük