500 millió vonuló madár egyetlen éjszaka alatt!

madárvonulás

500 millió vonuló madár egyetlen éjszaka alatt!


Centauri cen logo Cenweb

Részletesen írtunk arról már tavaly is, hogy az USA már ott tart, hogy a madárvonulás intenzitását számszerűsítő, megfigyelő, sőt előrejelző rendszert üzemeltetnek! Nem mellesleg ugyanaz a team, akik létrehozták az egyre népszerűbb és világviszonylatban is legnagyobb madártani adatbázist, az eBird oldalát. Nem megyünk bele, hogy ezek a megoldások egyfelől mennyire zseniálisak, másfelől pedig (mint oly sok minden, ami zseniális), mennyire szükségszerűek, ha tetszik kézenfekvők.

Mert ugye az nem kérdés,hogy például szükség volt egy olyan felületre, ahová mindenki feltöltheti a madártani megfigyeléseiet az egész világról.

A kérdés csak az volt, hogy ki fogja megcsinálni elsőként.


Mi is beszélgettünk “Sárga Hajjal” egy efféle rendszerről évekkel ezelőtt, de mi kishalak vagyunk (hatalmas költségei vannak egy ilyen fejlesztésnek). Az amerikaik viszont megcsinálták. Inkább az elgondolkodtató kissé, hogy vajon az európiai ornitológia őriz-e még valamit hajdani progresszivitásából. Az amerikaikhoz képest néha még az olyan gigászi (európai) szervezetek is lassúnak, málészájúnak tűnnek, mint amilyen az RSPB, holott az angolokat és az angol-brit madárvédelmet mind máig szeretjük, sőt: az elsők között.

De legyünk bármekkora európai lokálpatrióták, el kell ismerni: ha nem vigyázunk, az ornitológia pont úgy jár majd Amerika és Európa viszonylatában, ahogyan az űrkutatás járt. Ha nem kapcsolunk rá, akkor pár év múlva már csak a pálya széléről skubizzuk, hogy az amerikai ornitológia merre jár, és végül – ahogy a közösségi platformok esetén is – az európai madarászok is zömmel amerikai platformokat használnak majd.

Kalapot kell emelni tehát az amcsik előtt. Arról nem is beszélve, hogy milyen fesztivált csinálnak például a fecskék vonulásából. Erről itt írtunk, és ez egyben talán a világ legkülönösebb madárvonulási jelensége.


És íme egy remek példa a hétvégéről, amikor a Cornell-csapat rendszere a gyakorlatban működött. Figyelmeztetést tettek közzé, és felhívást a tömegesen vonuló madarak érdekében. Instagramm-oldalukon ezt írták:


Ez egy színes térkép az Egyesült Államokról, élénkebb színekkel, ahol jelentősebb mennyiségű vándorló madár várható ma este. A szürke színek csapadékzónákat jelölnek.


“Ma estére a BirdCast azt jelzi, hogy több mint 500 MILLIÓ madár fog átvonulni felettünk az éj leple alatt. Sajnos a madarakat megzavarhatja a fényszennyezés, ami hozzájárul ahhoz, hogy évente több százmillió madár pusztuljon el az USA-ban, amikor épületeknek ütköznek éjszakai vonulásuk során.

A vándorló madarak megsegítése érdekében ügyelj arra, hogy éjjel 11-től reggel 6-ig kapcsold le a nem létfontosságú lámpákat, és tedd biztonságosabbá az ablakaidat.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan óvhatod az éjjel vándorló madarakat, koppints a bemutatkozásunk hivatkozására. Kérlek segítsetek terjeszteni a hírt!

Migrációs riadó

  • Péntek este: 509 millió madár várható a légtérben.
  • Szombat este: 463 millió madár.
  • Vasárnap este: 330 millió madár.

Az előrejelzést generálták: 2024. szeptember 27-én 06:00-kor UTC (szept 27-én 02:00-kor) Madárvándorlás előrejelzés Van Doren és Horton 2023. ]


Forrás: Cornell Lab of Ornithology | Bortókép: Unplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madárvonulás és 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Csapdába ejtik a madarakat a városi fények

Nemrég a kutatók az amerikai időjárási radarok adatait használva feltérképezték, hol állnak meg a madarak a leggyakrabban. Azt találták, hogy a mesterséges fény a legfontosabb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük