Nagyszabású szemétszedő akció kezdődik

teszedd 2

Hamarosan kezdődik az idei TeSzedd!


Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd! szemétszedési akció. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket az illegálisan elhelyezett hulladéktól.

Az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében született a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű projekt is az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezéséből, melynek keretében eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le.

A TeSzedd! akció keretében tavaly országszerte összesen 2200 helyszínen, közel 1800 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek.

Az akció a Föld napján, április 22-én indul és – a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan – április 28-ig tart. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok.

Amennyiben a helyszínen nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási hulladék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezések, gumiabroncs, bútorok, biohulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni.

A bezsákolt hulladékok elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök – zsákok, kesztyűk – biztosításáról a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik. A programra a szelektalok.hu oldalon.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudtad, hogy Angliában is van esőerdő?

A Nagy-Britannia közepén, az Ír-tenger parjának közelében található Borrowdale-völgy mérsékelt övi esőerdőt rejt. Egy olyan erdőtípust, amely valaha Anglia-szerte…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük