Fél év sem telt el két hőségnap között

hőségnap


Fél év sem telt el két hőségnap között


Április 1-jén, hétfőn is folytatódott a meleg levegő beáramlása délies irányból a Kárpát-medencébe, a szokatlanul nyárias időben több melegrekord is megdőlt – közölte a HungaroMet Zrt. Emellett cikkükből az is kiderül, hogy újabb szót épít be a köztudatba a klímaváltozás: a hőségnap azt jelenti, hogy egy adott napon a hőmérséklet eléri a 30 fokot. Sokáig ilyesmi csak a nyárra volt jellemző, az utóbbi években azonban ez is alaposan megváltozott.

Április 1. négy melegrekordot hozott

De lássuk először a rekordokat: hétfőn megdőlt a hajnali országos melegrekord, Jászszentlászlón ugyanis csupán 17,4 Celsius-fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekordérték 15,4 fok volt, amit 1989-ben Lentiben mértek.

Hétfő délután sokfelé alakult 25 fok felett a csúcshőmérséklet, sőt Kelebián egészen 30,2 fokig emelkedett, amivel megdőlt az országos napi melegrekord, és hőségnap is lett. Ezelőtt a Körmenden 1989-ben rögzített 27,7 fokos hőmérséklet volt a csúcstartó.

A fővárosban Ferihegyen hétfő hajnalban 16,2 fokot mértek, ezzel új napi fővárosi hajnali melegrekord született. Ez 3 fokkal magasabb az előzőnél, a 2016-ban Lágymányoson mért 13,2 foknál.

A legmelegebb órákban Újpesten 28,1 fokot mértek, ez új fővárosi napi melegrekord. Ezzel Újpest a saját, 2021-ben ugyanezen a napon rögzített, 26,1 fokos napi legmagasabb maximumhőmérsékleti szélsőértékét szárnyalta túl.

Minden idők legkorábbi hőségnapja

A Facebook-oldalán a HungaroMet Zrt. még hétfőn, az előzetes adatok alapján azt írta, ha hitelesítik a Kelebián mért 30,2 fokos rekordot, akkor a mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban. Eddig a legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30 fokot a hőmérséklet.

Tavaly október 20-án is mértek mértek “hőségnapot”, amikor a csúcshőmérséklet meghaladta a 30 fokot, “hőségnapot”, Tiszaalpáron 30,3 fok volt. Vagyis így a legkésőbbi és legkorábbi hőségnap között mindössze 164 nap telt el.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük