Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás közeleg

Vénusz Hold Jupiter együttállás

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás közeleg


Aki lemaradt volna a februári együttállásról, most új esélyt kap, mert március 23-án és 24-én ismét összerendeződik az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter. A Vénusztól öt fokra járó Uránusz is “beáll a sorba”, bár a bolygót csak távcsővel lehet majd megpillantani.

Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

A március 23-i együttállás 18:30 perckor lesz jól látható: a halványabb Jupiter hat fokkal, az éppen kétnapos holdsarló tizenhét fokkal, a Vénusz pedig huszonhat fokkal jár majd a horizont fölött. Március 24-én a holdsarló feljebb emelkedik, már a Vénusznál is magasabbra ér.

A februári együttállás, fotó: Komka Péter/MTI

Érdemes lesz az együttállást az egyre sötétedő égen tovább követni, mert egyre szebb részletek bukkannak majd fel.

A háromnapos holdsarlón felbukkan a hamuszürke fény, az éjszakai oldal halvány derengése. Egy kézi kistávcsővel nem csak a holdtengereket lehet majd megfigyelni a Hold megvilágítatlan oldalán, de kis szerencsével még a holdsarló csúcsáról látszólag elváló világító krátercsúcsok is láthatóak lesznek. Ha pedig a holdsarlótól három fokkal balra, fölfelé irányítjuk a kézitávcsövünket, egy zöldes színű, halvány fénypontot pillanthatunk meg: ez lesz az Uránusz.

Az égitestek együttállásáról bővebb leírás olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán, az intézményben mindkét napon csillagász szakvezető segítségével lehet megfigyelni az égi jelenséget.

Forrás: MTI, kép: Komka Péter/MTI

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több csillagászat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük