Omid és Roya úton van!

Szibériai daru

Omid és Roya úton van!


Nemrég írtunk Omidról, a világ legmagányosabb darujáról, aki a szibériai darvak (Leucogeranus leucogeranus) nyugati populációjának utolsó, vadon élő példánya volt egészen addig, míg be nem mutatták neki a fogságban született tojót, Royát. A kutatók azt remélték, hogy a két madár az iráni telelőhelyen összemelegszik, és együtt indul vissza szibériai költőhelyére. Most az a csodálatos hír érkezett, hogy eddig minden a tervek szerint alakul:

Omid és Roya vasárnap együtt indult útnak a fereydunkenari vizes élőhelyről a nyugat-szibériai Uvat környékére.

Így ismerkedett meg Omid és Roya

Omid 15 éve vesztette el párját, Arezoót, és egyáltalán nem volt biztos, hogy akár ennyi idő elteltével, ilyen körülmények között is érdeklődést fog mutatni egy új tojó iránt, mert a darvak mélységesen hűségesek a párjukhoz, és ha az elpusztul, a túlélő madár ritkán választ új társat. Szerencsére azonban most nem így történt. Royát öt napig egy nagy ketrecben tartották Omid élőhelyének közelében, és fokozatosan mutatták be neki, majd a madarak viselkedése alapján úgy döntöttek, hogy kiengedik.

És akkor Omid udvarolni kezdett Royának, megcsillantva ezzel a fényt az alagút végén, amely a kritikusan veszélyeztetett faj fennmaradásával kecsegtet.

Az egyik szakember szerint a két daru jól kijön egymással, éjjel-nappal együtt vannak. Nagyokat esznek, együtt repülnek és énekelnek. Úgy véli, a helyzet „kiváló”, útjukat pedig Iránon belül és azon kívül is szorosan figyelemmel kísérik a környezetvédelmi szervek.

Erre repülnek

A madarak Mázandarán, Gilán és Ardabíl tartomány felett Azerbajdzsánba repülnek, ahol valószínűleg megpihennek, majd a Volga mentén haladnak tovább Kazahsztánba, ahol szintén megállnak, hogy feltöltsék a készleteiket az utazás következő szakaszára, mely az Ob-folyó mentén halad a nyugat-szibériai végállomásig. A távolság közvetlenül légvonalban körülbelül 2800 kilométer lenne, de mivel a vizes élőhelyek mentén haladnak, az út legalább ötezer kilométeresre nő.


Nagyjából így fest az útvonaluk a leírás alapján

Forrás: NBS, a címlapkép illusztráció, forrás: Alastair Rae/Wikimédia Commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több daru

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Jövendőmondó álom

  Voltatok már úgy, hogy láttátok a jövőt? Átléphetünk egy másik téridőbe, ha álmodunk? Lehetséges, hogy az álom is szerves része a valóságnak?… Tovább

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Jövőre egy réce lesz az Év Madara

  Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

  8 hozzászólás

  1. 🥰 De jó!!
   Megpróbáljuk követni, hogy mi lesz velük, ugye? Bár lehet, hogy majd csak ősszel kerülnek ismét a szemünk elé, útban a telelő helyre. Akkor viszont már látható lesz, hogy hányan teszik meg azt az utat. Ketten vagy többen. 🙂

   1. Author

    Bizony, mindig hozzuk róluk az újabb híreket, ha vannak. 🙂 Reméljük, őszre bővül a család! <3 Nagyon izgalmas!

  2. Az mekkora lenne már, ha ősszel megjelennének Iránban 2-3-4 fiatallal!

  3. De szép történet, a madarak sokkal okosabbak az embernél- kivárja a párját és hosszú útra kélnek együtt.
   Kedves Cen, mikor jelenik meg a madaras könyved?
   Vagy csak én nem figyeltem és már kapható?

   1. Szeptember-október. Remélem, akkor áll még a világ 🙂

  4. Nagyon drukkolok a darupárnak, köszönöm hogy követhetem ezt a nem mindennapi történetet.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük