Új, gigantikus kvantumszámítógép épül Európában

Számítógép

Új, gigantikus kvantumszámítógép épül Európában


A kvantumszámítógép lényege, hogy az információkat szubatomi részecskékben, fotonokban és eletronokban tárolja (az így tárolt információegység neve a qubit vagy kvantumbit). A kvantumszámítógép így nemcsak két stabil állapotot ismer, mint a hagyományos digitális számítógépek áramkörei, amelyekben az adott információ vagy az egyik vagy a másik állapotban van (például vagy pozitív vagy negatív töltésű), hanem egy harmadikat is: a szuperpozíciót, amikor az információ illetve az azt hordozó közeg egyszerre két, különböző állapotban van.

A kvantumszámítógép előnye, hogy sokkal gyorsabban végez számításokat, mint a hagyományos gépek, és olyan feladatok megoldására is képes lehet, amelyre azok nem.

A segítségükkel például:

 • Gyorsabb és hatékonyabb lehet az új gyógyszerek kifejlesztése, miután létrehozzák az emberi test digitális modelljét, és azon végeznek virtuális gyógyszerteszteket.
 • Bonyolult logisztikai és ütemezési problémákat lehet megoldani, amivel a vállalatok időt és üzemanyagot takaríthatnak meg.
 • Olyan új anyagok fejleszthetnek és tesztelhetnek virtuális környezetben, mint a repülőgépekhez használható polimerek, autókatalizátorok, napelemek vagy szobahőmérsékletű szupravezetők, amelyek korlátlan ideig képesek tárolni az energiát.

Ebben a rövid videóban magyar felirattal nézhetjük meg, hogy mi a különbség a hagyományos és a kvantumszámítógépek között

Az egyik legújabb kvantumszámítógép-projekt a Horizon Europe támogatási program keretében megvalósuló OpenSuperQPlus, amelynek célja egy ezer qubites kvantumszámítógép kifejlesztése.(Az eddigi legnagyobb kvantumszámítógép az IBM-é: a 433 quibites Oprey.)

A programban 10 ország 28 kutatópartnere vesz részt, Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara és a Wigner Fizikai Kutatóközpont kapcsolódik be a munkába.

A magyar intézmények a hét évesre tervezett projekt során a kvantumos hibajavítás módjai és hibatűrő számítások mellett a kvantumszámítógép működéséhez szükséges programokat fejlesztik.

A következő három és fél évben több hardver- és szoftverértékelő rendszert és egy száz kvantumbites kvantumszámítógépet hoznak létre a kutatók, a projekt második fázisa ezek alapján foglalkozik majd az ezer qubites kvantumszámítógépes rendszer kritikus komponenseivel és a továbbfejlesztés irányvonalainak meghatározásával.A fejlesztés a vegyipar, az anyagtudomány, az optimalizálási kihívások és a gépi tanulásban történő kvantumszimuláció területein hozhat nagy horderejű változásokat a jövőben.

Forrás: MTI, EU, Euronews, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több tech

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

  A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük