Ez volt a második legenyhébb tél 1901 óta

Havas lejtő

Ez volt a második legenyhébb tél 1901 óta


A 2022/2023-as tél országos átlagban a második legenyhébb volt a 2006/2007-es után 1901 óta, ugyanakkor a szokásos csapadékmennyiségnek a másfélszerese esett, amivel ez lett a kilencedik legnedvesebb tél a 20. század kezdete óta.

Az évszak középhőmérséklete országosan 3,1 fok volt, ami 2,7 fokkal magasabb az 1991-2020-as évek 0,3 fokos átlagánál.

Folytatódott tehát az enyhe telek sorozata, ami hatodik éve tart: az elmúlt tíz évben csak a 2016/2017-es tél volt az átlagnál hidegebb.

1901 óta az idei volt a második tél, amelynek középhőmérséklete országos átlagban elérte a 3 fokot.

Mindhárom téli hónap az átlag felett enyhe volt: a december 2,1, a január 4,5, a február 1,6 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így a 20. század eleje óta ez volt a legenyhébb január.

A tél középhőmérséklete a déli vármegyékben többfelé elérte a 4 fokot, északabbra, síkvidéken többnyire 3 és 3,5 fok között alakult, 3 fok alatt a hegyvidéki és északkeleti országrészben volt. Fagypont alatti érték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő.

A középhőmérséklet az ország legnagyobb részén és országos átlagban is több mint fél fokkal elmaradt a 2006/2007-es értéktől, de délkeleten egy kisebb területen az idei volt a legenyhébb tél 1901 óta.Sok volt az eső

Az ősszel esősebbre fordult időjárás télen is folytatódott: országos átlagban 173,1 milliméternyi esett, ami az éghajlati normál – 115,3 milliméter – 150 százaléka, ezzel a kilencedik legcsapadékosabb tél volt az idei a 20. század kezdetétől.

A december 66 százalékkal, míg a január 148 százalékkal volt esősebb az éghajlati normálnál, a február viszont nagyrészt száraz, naposabb idővel telt és csapadéka 56 százalékkal elmaradt a szokásostól.

A január országosan a legcsapadékosabb január volt 1901 óta. A télen a legtöbb csapadékot Pilisszentkereszten mérték, 281,8 milliméternyit, a legkevesebbet Sopron, Kuruc-domb állomáson, ahol mindössze 65,8 milliméternyit regisztráltak.

Az Alpokalján is 100 milliméternyinél kevesebb esett, és az ország szárazabb részei közé tartozott még Szeged környéke, ahol 100-120 milliméternyi hullott. A hegyvidékek mellett a középső és a délnyugati országrészben viszont nagyobb területen a 200 milliméternyit is meghaladta a téli csapadék.

Egy nap alatt a legtöbb eső a hajdú-bihari Szerep településen esett: december 10-én 73,2 milliméternyi.Kevés fagy és rekordmeleg

A fagyos napok száma – amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országosan csak 14 volt ezen a télen, bár az átlag 63 nap. A zord napok száma – amikor a minimumhőmérséklet mínusz 10 fok alatt marad – mindössze egy volt; az átlag 8 nap. A téli napok száma pedig – amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatti – mindössze három volt az idén, bár az átlag 22 nap.

A legmagasabb nappali hőmérsékletet február 21-én a Tolna vármegyei Bátán mérték, 20,6 fokot, a tél legalacsonyabb hőmérsékletét pedig a borsod-abaúj-zempléni Gagybátorban december 13-án, mínusz 15,3 fokot.

A szél február 5-én sokfelé viharossá fokozódott, a Kab-hegyen óránkénti 129,6 kilométeres erősségű széllökés is előfordult.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Heti időjárás | Nyárias meleg

  Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban…Tovább

  még több tél

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük