Könnyű lesz felismerni a rovarlisztet a boltban

Liszt

Könnyű lesz felismerni a rovarlisztet a boltban


Miután az EU újabb rovar élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként való árusítását engedélyezte, az Agrárminisztérium rendeletet hozott arról, hogy hogyan kell jelölni ezeket a megosztó összetevőket a csomagoláson.

A rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain, mert azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni, és rájuk kell írni, hogy Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!

A szabályozás ugyanakkor nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra mint összetevőkre vonatkozik.

Az olaszok sem lelkesednek

Bár Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem támogatta a rovarok élemiszerforgalomba hozatalát, úgy tűnik, az olaszok lelkesedése sem egyöntetű az innovatív élelmiszer iránt: a Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 54 százaléka nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre, 24 százaléka közömbös, és csak 22 százaléka vásárolná azokat.

Ezeket az élelmiszereket az üzletekben náluk is külön, kijelölt részen kell árulni, a címkéken pedig fel kell tüntetni a termék származását, a fogyasztásra és az esetleges egészségi veszélyre vonatkozó figyelmeztetést, valamint a rovarból származó liszt mennyiségét.

Így készül a rovarliszt

Az Európai Bizottság január 24-től engedélyezte a házi tücsökből nyert por felhasználását élelmiszerek előállításához, miután 2022 júliusában a közönséges lisztbogár lárvája, novemberben pedig a vándorló sáska is felkerült erre a listára.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely szerint a rovarokat 24 órán át éheztetni kell, mielőtt megmossák, hőkezelik és lefagyasztják őket, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá őrlik a testüket.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több gasztro

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több rovar

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tegzesek (Phryganoidea) | Alfred Brehm

  Ha a nagyobb folyók partvidékeit bejárjuk, vagy a mocsarak és hegyipatakok mellett tartózkodunk, kisebb-nagyobb tarkaszárnyú és lepkékhez néha feltűnően hasonló…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük