Túl kevés nádat aratnak viszont sokat égetnek a Balatonnál

Nádaratas Balaton 2023

Túl kevés nádat aratnak viszont sokat égetnek a Balatonnál


Véget ért a balatoni nádvágási szezon, amelynek során közel 62 hektárról, az ideálisnál négyszer-ötször kisebb területről aratták le a növényt. 6,16 hektáron haszonnádat arattak, 4,46 hektáron pedig vízminőségvédelmi vágás történt.

A part menti ingatlantulajdonosok, magánszemélyek, horgászegyesületek és önkormányzatok is minden évben kérhetnek engedélyt a telkük előtti nád levágásához, ez idén összesen 51 hektárnyi területet tett ki.

Bár az engedélyekben nyomatékosan felhívják a figyelmet a lábonálló nád égetésének tilalmára, szinte minden évben történik illegális nádégetés, illetve gyulladnak fel nádasok. Az idén Csopakon ötezer négyzetméternyi, Balatonfőkajáron körülbelül száz négyzetméternyi nádas égett le, emellett Fonyódon is nádastűz volt.

Ideális esetben egy adott területen minden harmadik-negyedik évben le kellene aratni a nádat, így vetésforgószerűen haladva a teljes terület három-négy évente megújulna. Ez a Balaton esetében évi 250-300 hektár nád learatását jelentené, aminek csak a töredéke valósul meg évek óta.

A munkálatok fő akadálya, hogy a nádaratás komoly gépparkot, anyagi és humánerőforrást igényel,

továbbá a rendelkezésre álló technológiával biztonságos munka csak teherbíró jégről lehetséges, ami egyre ritkábban alakul ki a Balatonon. Jelenleg nem elérhető a Balatonnál olyan technológia, amely jelentős taposási károkozás nélkül tenné lehetővé a gazdaságos nádaratást jegesedés hiányában.

Forrás: MTI, kép: nádaratás idén februárban Balatonszemesen, forrás: MTI/Vasvári Tamás

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több nádas

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Felszámolják a balatoni stégeket

  A főként nádasokba vágott illegális vízbejárók, elhagyott csónak- és hajó nehezékek, horgászkarók, cölöpök és kint hagyott víziállások miatt tarthatatlanná vált a helyzet több tóparti településen…Tovább

  még több Balaton

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Alsóörs hadat üzenne a vadaknak

  A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdasági terményeket fogyasztanak. Csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük