Csodás videón a tundrahattyú és a sarkvidék!

Csodás videón a tundrahattyú és a sarkvidék!


Folytatja kampányát a sarkvidék élővilágának megőrzéséért a Cornell Lab of Ornitology, ezúttal a tundrahattyúról tettek közzé egy csodaszép videót, amit a saját sarkvidéki expediciójuk során készítettek. A videóban azt is látjuk, mekkora utat tesz meg a tundrahattyú Alaszka északnyugati partjaitól az USA délkeleti partvidékéig. A kampány lényegét már összefoglaltuk egy a cifra pehelyrécéről szóló posztban, de itt is közzé tesszük a videó és a tundrahattyú rövid bemutatása alatt.


Join the conversation during the public comment period: https://www.protectthearctic.org/corn… Meet the enchanting Tundra Swan! Its majestic presence and beauty are rivaled only by the endurance it shows in migrating thousands of miles to the remote northern reaches of Alaska, its breeding and nesting grounds. This footage of nesting Tundra Swans comes from a Cornell Lab expedition deep into America’s Arctic. The Department of the Interior recently introduced new regulations that designate a staggering 13 million acres within the National Petroleum Reserve in Alaska for protection. This means we’re not just preserving the breathtaking Tundra Swan and its habitat; we’re also securing this precious land for future generations. Your voice matters! Share your thoughts and make a difference in supporting Arctic preservation. Join the conversation during the public comment period using this link: https://www.protectthearctic.org/corn… #AmericasArctic #ProtectTheArctic

A kis hattyú és észak-amerikai alfaja, a tundrahattyú elterjedése. | Forrás: Wikipédia

A tundrahattyú

a rendkívül ritkán Magyarországon is felbukkanó kis hattyú (Cygnus columbianus) észak-amerikai alfaja (Cygnus columbianus bewickii). Néha bizonyos taxonómusok önálló fajként tárgyalják, általában azonban a kis hattyú alfajaként tartják számon.

Az amerikai kormányzat új terve

azzal párhuzamosan született meg, hogy visszavonta az előző érában kiadott olaj- és gázfúrási engedélyeket az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum (Arctic National Wildlife Refuge – ANWR) területén. Emellett megtiltotta a fúrást a Nemzeti Kőolaj-tartalék (NPRA) mintegy felén, ami tizenhárommillió hektárt tesz ki. Az itt korábban indított és sok vitát kiváltott olajfúrási projekt, a Willow-projekt, amiről korábban itt írtunk, ugyanakkor a jelen állás szerint marad, hacsak a bíróság nem ítél másként a környezetvédők által indított perben.


Ez talán a madárvilág legdíszesebb feje. Récék között biztosan rendkívüli. | Forrás: Pixabay

A kormányzat november 7-ig közmeghallgatást tart az említett terület védelmének, amelyhez a Cornell Lab is csatlakozott.

Mint írják, az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum, valamint számos érzékeny ökoszisztémájú táj az NPRA területén az egész bolygóra nézve létfontosságú a madárvilág biológiai sokféleségének szempontjából, de kiemelt jelentőségű számos más faj és az őslakos közösségek számára is.


Bal oldalt a Nemzeti Kőolaj-tartalék (NPRA), jobb oldalt a Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum (ANWR) látható. Forrás: Alaska Beacon/USGS

A felhívásban tartósabb és állandóbb védelmet kérnek az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumra, azt kérik, hogy a kormányzat növelje a védelmet az NPRA tizenhárommillió hektáros különleges területén, valamint azt, hogy védjék meg a két és félmillió hektárnyi, bérbeadott területet a fúrásoktól.

Mint a videójuk alatt írják,

„a Cornell Lab az amerikai sarkvidékre utazott, hogy filmre vegye a lenyűgöző pehelyrécéket. Hogyha megvédjük a madarakat és természetes élőhelyüket, nemcsak a természet egy csodáját mentjük meg, hanem részt veszünk abban, hogy megőrizzük ezt a területet a következő generációknak.”

Szintén a Cornell Lab érdeme ez a remek eszköz, amivel a madarak útját figyelhetjük meg:

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hattyú

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Visszatérő hattyúk, füstbe ment terv

18 éves korom körül úgy gondoltam: a hattyúknak szánom az életemet. Akkortájt jóval ritkábbak voltak. Kizárólag hattyúkról készítek képeket… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük