Így alakítja az anyanyelv az agyi kapcsolatokat

Agy anyanyelv

Így alakítja az anyanyelv az agyi kapcsolatokat

Nemrég írtunk arról, hogy az ayahuasca átrendezi a kapcsolatokat az agyban. De mitől függ az, hogy ezek a kapcsolatok alapvetően milyenek? Többek között attól, hogy milyen nyelvet beszélünk. Legalábbis ez derül ki a Max Planck Intézet kutatásából, amelynek során

MRI-vel néztek bele 94 német illetve arab anyanyelvet beszélő agyába.

Egész pontosan a fehérállomány nyelvi kapcsolatait viszgálták, amelyek megmutatják, hogyan zajlik az anyanyelv feldolgozása az agyban. A különbséget zongorázni lehetne.Az arab nyelv erős kapcsolatot teremt a bal és a jobb félteke között, ami összefügg az arab nyelv jelentés- és hangtani összetettségével. A német viszont a bal féltekében hoz létre erős nyelvi hálózatokat, ami a nyelv összetett mondattanával állhat kapcsolatban.

Az agyi kapcsolatokat a tanulás és a környezet alakítja gyermekkorban, ami azután meghatározza, hogy az ember hogyan gondolkodik felnőttként. Ez a kutatás az agy nyelvi hálózatára fókuszál, és az egyik első, amely dokumentálja, hogy

a különböző nyelvekhez milyen agyi jellemzők társulnak, ezzel pedig segíthet megérteni az eltérő kultúrák egymástól különböző gondolkodásmódját is.

A következő tanulmányban a kutatócsoport azt fogja vizsgálni, hogy milyen változások történnek arab anyanyelvű felnőttek agyában az alatt a hat hónap alatt, míg németül tanulnak.

Forrás: SciTechDaily, képek: Unsplash, MPI CBS

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több agy

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Még álmukban is énekelnek a madarak?

  Gabriel Mindlin, a Buenos Aires-i Egyetem fizikusa a 2000-es évek elején kezdett el érdeklődni a madárdal mechanikája iránt. Akkor még azt hitte, hogy ez csak…

  még több nyelv

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Nemcsak az emberek értik az emberi nyelvet

  Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák agyát vizsgálva mutatták ki, hogy a kutyák nemcsak, hogy értik egyes szavak jelentését, de az ehhez kapcsolódó mentális…

  2 hozzászólás

  1. Ez nagyon érdekes felfedezés!
   Azt mondta Laonard Mlodinov elméleti fizikus, hogy “Az univerzum törvényeit könnyű megértemni, az emberi agy sokkal bonyolultabb” Valóban.

   1. Author

    Szellemes mondás. 🙂 Bár lehet, hogy végül kiderül, az univerzum és az agy működésének alaptörvényei valójában nagyon is hasonlóak.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük