Átrendezi az agyi hálózatokat az ayahuasca

Ayahuasca

Úgy tűnik, hogy egyes pszichoaktív hatóanyagok ígéretes lehetőségeket rejtenek az orvoslás és a gyógyszergyártás területén, ezek közé tartozik például az ayahuasca, amivel többek között Dr. Máté Gábor is kísérletezik, aki a minap Harry herceget diagnosztizálta.

Mi az ayahuasca?

A főzet hagyományosan az amazóniai őserdőben honos Banisteriopsis caapi nevű növény indájából és a Psychotria viridis nevű cserje leveleiből készül,

amit az őslakos indiánok már legalább ezer éve fogyasztanak sámánisztikus szertartások keretében, hogy megértsék életük problémáit. De időközben a civilizált ember is felfedezte magának a szert, és ki ott helyben (Brazíliában, Peruban, Mexikóban és Costa Ricán legális a fogyasztása), ki a világ más pontjain ugrik fejest a hallucinációkba.

Azok közül, akik kipróbálták az ayahuascát, sokan számolnak be halálközeli élményekről, másvilági lényekkel való találkozásokról és alternatív valóságokba tett utazásokról, amelyek az életüket gyökeresen átalakítják.

Egy-egy ayahuasca-szeánszról azonban nemcsak pozitív élményekkel távozhat az ember, hanem traumatizáló tapasztalatokkal is, valamint olyan fizikai tünetekkel, mint hányás vagy hasmenés. A laboratóriumi kutatások során azonban nincsenek ilyen mellékhatások, ott a kísérleti alanyok csak a hatóanyagot, vagyis a DMT-ként ismert dimetiltriptamint kapják.A DMT és az agy

A DMT fizikai és lelki hatásáról számos kutatás született eddig, legutóbb az Imperial College London kutatói vették elő a témát, és húsz egészséges önkéntesnek fejenként húsz milligramm, Psychotria viridisből kivont DMT-t adtak be, majd az agyukat EEG- és funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá. Megfigyelték az agyműködést a szer bevétele előtt, valamint utána is, és a résztvevők a vizsgálat alatt folyamatosan visszajelzéseket adtak arról, hogy éppen milyen intenzív az élmény, amelyet átélnek.

Jelenleg ezek az eredmények adják a legpontosabb képet a pszichedelikus szerek hatása alatt álló emberi agy működéséről.


Psychotria viridis

Átrendeződnek az agyi hálózatok, különösen a magasan fejlett területeken

A felvételek szerint jelentős hatás mutatkozik az agy egész területén, de különösen a magasan fejlett területeken, amelyek a tervezésben, a nyelvben, a memóriában, az összetett döntéshozatalban és a képzelőerőben játszanak szerepet.

Itt felbomlott az agy normális, hierarchikus szerveződése, az elektromos aktivitás anarchikussá vált, csökkentek a gátló, korlátozó funkciót betöltő jelek, és a régiók közötti összeköttetések száma megugrott, úgynevezett hiperösszeköttetések születtek. Összességében az agyi tevékenység entrópikusabbá ugyanakkor információgazdagabbá vált.


A jobb oldalon egy másik szer hasonló hatása látható: így változtatja meg a kapcsolatokat a varázsgombából kivont pszilocibin

De vajon milyen következtetést vonhatunk le mindebből az érzékelésre nézve? Ilyenkor az ember valóságérzékelése élesedik ki? Vagy éppen ellenkezőleg, a valóságérzék az, ami elveszik, és csak egy halom, kaotikus információ marad? Olyan, ez, mintha felturbóznánk egy számítógépet vagy olyan, mintha összetörnénk?

Akárhogy is, elképesztően érdekes jelenség a hallucinációé. Felveti azt a kérdést is, hogy alapvetően mennyire érzékeljük tetszőlegesen, szubjektíven a világot? Mi mindent látunk, ami valójában nincs is ott, és mi mindent nem látunk meg, ami ott van az orrunk előtt?

A hiperkonnektivitás jelensége önmagában nem jó vagy rossz. Az, hogy mit okoz, többnyire attól függ, hogy az agynak melyik régiójában jelenik meg. A jelenség gyakran egy felfokozott idegrendszeri állapot és információtúlterhelés tükre, amely megjelenhet autizmus és figyelemzavar esetén, és vezethet agresszióhoz, de akár depresszióhoz is, ha bizonyos agyterületet érint. Agysérüléskor pedig az ép részen megszaporodó kapcsolatok próbálják pótolni a fellépő hiányt.

A kutatók szerint ugyanakkor a DMT épp a depresszió kezelésében segíthet pszichoterápiával kombinálva. Az előnye más pszichedelikumokkal, például a varázsgombából kivont pszilocibinnel vagy az LSD-vel szemben, hogy az ember rövid ideig marad a szer hatása alatt.

Forrás: MTI, Guardian, képek: Wikipédia, Wikimédia, G. Petri, P. Expert, F. Turkheimer, R. Carhart-Harris, D. Nutt, P. J. Hellyer and F. Vaccarino/Royal Society/Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több agy

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Emberi agysejtekből építenek számítógépet

  Miközben egyre inkább beszivárog a hétköznapjainkba a mesterséges intelligencia, kutatók egy csoportja szerint egy napon a gépi rendszereket is felülmúlhatja egy másfajta intelligencia…Tovább

  még több kutatás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  7 hozzászólás

  1. Az lenne a szerencsés, ha csak szakemberek -pszichiáterek, pszichológusok -, alkalmazhatnák, de mint tudjuk, ez csak hiú ábránd.

   1. Author

    Már ha egyáltalán érdemes lenne bárkinek is alkalmazni..ahogy látom, egyelőre nem olyan sok a kézzelfogható infó erről.

  2. Autogén úton is el lehet jutni módosult tudatállapotba- pl.meditációval – vezetett meditációval pedig a mester vigyáz a tanítványra, szóval nem kellenek bódítók(drog, alkohol, gyógyszereke, hogy átrendeződjenek az agyi kapcsolati hálók az agyban. Pl- vizsgáltak agyi PET/MR-vel buddhista szerzeteseket meditációban. Én ebben hiszek, a mérgekben nem , még akkor sem, ha a Máté Gábor, vagy a Feldmár András mondja. Úgy tudom ők azért próbálták ki, hogy a függő betegeik belső folyamatait jobban értsék, vagyis saját célra és csak közvetett módon a gyógyításra. Érdekes téma- jó olvasni erről is.

   1. Author

    Köszi a plusz infókat! Ezt a buddhista kutatást nem ismertem, de most megtaláltam, tényleg érdekes. Meg azóta újabbak is születtek a meditáció kapcsán, van, amelyik egészen pontosan meghatározza, hogy melyik agyterületen mi történt és ennek milyen érzelmi következménye volt. Azt sem tudtam, hogy eredetileg saját célra próbálták ki a drogokat, ez jócskán árnyalja a képet és az ajánlásaik objektivitását.

    1. Máté Gábor kipróbálta, ő mondta el.

     1. Author

      Az rendben, hogy kipróbálta, csak az nem mindegy, hogy azért ajánlja másoknak, mert neki bejött vagy azért, mert kutatási eredmények vannak a kezében. Nem mondom, hogy ne működhetnének olyan módszerek is, amikről nincs hétmérföldes dokumentáció, de ha egy függőséggel küzdő ember drogot ajánl, azért ott felmerülhetnek kérdések szerintem.

      1. Biztosan!
       Láttam vele egy beszélgetést, semleges maradtam, mivel nem vagyok szakértő.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük