Élesztőgomba őrzi az Amazonas áldozatainak nevét

Amazonas

Élesztőgomba őrzi az Amazonas áldozatainak nevét


Dom Phillips brit újságírót és Bruno Pereira brazil őslakosszakértőt tavaly júniusban ölték meg, amikor a brazíliai Javari-völgyben, a perui határ közelében haladtak lefelé egy folyón. A brit újságíró az Amazonas fenntartható fejlődéséről szóló könyvén dolgozott, Pereira idegenvezetőként és helyi aktivistaként kísérte. Meggyilkolásuk megrendelése és a bűncselekményben való részvétel vádjával négyen ülnek börtönben.

Most az áldozatokról két, az Amazonas esőerdejében talált élesztőgombafajt neveztek el.

A két új gomba a Spathaspora-fajok közé tartozik és etanollá valamint xilitté, azaz természetes édesítőszerré tudja átalakítani a d-xilózt.

Ennek hasznát vehetik a cukorbetegek, de akár a biotechnológia más területein is fel lehet majd használt ezt a tulajdonságukat. A két új faj elnevezése tisztelgés a két férfi környezetvédelemért végzett munkája előtt.

Az egyik élesztőgombát Pará államban gyűjtött, korhadó fákból nyerték ki, ennek elnevezésére a Spathaspora brunopereirae sp nov nevet javasolták, míg a másik két izolátumot Tocantins államban, az amazonasi esőerdő és a Cerrado régió ökoszisztémája közötti átmeneti régiójából nyerték, melyhez a Spathaspora domphillipsii sp nov nevet javasolták.

Az Amazonas esőerdeje a földi fajok akár tíz százalékának is otthont adhat, de az ott élő fajok nagy részét még nem fedezték fel, és az élesztők esetében ez az arány még jelentősebb. A brazíliai régiókban talált új élesztő-mikroorganizmusok harminc-ötven százaléka új.

 Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

  A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Szomorú ez, hiába a megtisztelő elnevezés. 🙁

   1. Author

    Igen. 🙁 Rettenetes, hogy ennyi a bűncselekmény arra.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük