Veszélyben vannak a hegyi patakok Magyarországon

hegyi patakok

Veszélyben vannak a hegyi patakok Magyarországon


Az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják a klímaváltozás hazai ökoszisztémára gyakorolt hatásait. A Hydrobiologia című folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás. Emiatt pedig az ott élő állatfajok és az egyedek száma csökken. Ugyanakkor az első, rövid idejű kiszáradások után megnő azon fajok aránya a közösségben, amelyek helyben ki tudják várni a víz visszatérését.

Öt évvel ezelőtt a korábban állandó vizű hegyi patakok mindössze öt-tíz százaléka száradt ki, tavaly viszont már a felüknél kialakult ez az addig szinte ismeretlen jelenség. Ez pedig súlyos kihívás elé állítja az élőlényeket. Ha a kiszáradások hossza és gyakorisága is növekszik, akkor hosszú távon csak a szárazságnak ellenálló fajok lesznek képesek fennmaradni a hazai vizekben.


A jelenséget a Mecsekben vizsgálták.

A hegység déli elhelyezkedése miatt közelebb van a mediterráneumhoz, így elsőként itt volt megfigyelhető az állandó vizű patakok ideiglenes kiszáradása. Az ökológusok már négy éve rendszeresen vizsgálják, hogy az időszakossá váló vízfolyásokban élő, szabad szemmel is látható gerinctelen állatok (például szitakötők, poloskák, kérészek, csigák, kagylók, piócák) miként reagálnak arra, hogy átmenetileg eltűnik a számukra éltető közeg.

“A kiszáradó élőhelyeken csökken a fajszám és az egyedszám is, tehát kevesebb faj, és azok kevesebb egyede marad meg a patakszakaszon. Viszont az eddigi eredményeink szerint e megfogyatkozott közösség nagyjából még el tudja látni a korábbi funkciót” – mondta Boda Pál kutatásvezető, a kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Mint hozzátette, miután a patakok kiszáradása egyre gyakoribbá válik Magyarországon, nagyon fontos a vízi közösségek folyamatos monitorozása. Így amikor a mainál sokkal súlyosabbá válik a kiszáradás, a kutatókat már nem éri teljesen felkészületlenül az élőlényközösségek válasza, ezért nagyobb esély lesz a megmentésükre.


Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük