Mikor kezdődik a daruvonulás és mikor ér véget?

daru 12

Mikor kezdődik a daruvonulás és mikor ér véget?


Centauri cen logo Cenweb

Sok siránkozásunk mellett szerencsére azt is mondhatjuk, hogy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan természeti jelenségek, mint amilyen a szarvasbőgés szeptemberben, a tiszavirágzás, újabban a dunavirág megszaporodásával a dunavirágzás, télen tömegek foglalkoznak madáretetéssel, sokan mennek vadlúdsokadalmakra novemberben, újabban már nemcsak Tatára, hanem a Pátkai-víztározóhoz is, de nincs még egy olyan természeti jelenség, ami képes lenne megelőzni népszerűségben az októberi daruvonulást.


Tekintve, hogy Magyarország a VILÁG legnagyobb darugyülekező helye,

ahol a világ szürke daru (Grus grus) állományának több mint 60 százaléka gyűlik össze, ez így is van rendjén. Voltaképp akár direktíva is lehetne, hogy ha már egyszer ennyire közel, a házunk táján zajlik a világ egyik legjelentősebb madárgyülekezése, akkor minden magyar állampolgár legalább egyszer az életben lássa ezt.

2023 őszén minden idők legnagyobb darutömege állt össze a Hortobágyon, közel 200.000 daru járta a pusztákat és szállt be esténként az éjszakázó helyekre, a halastómedrekbe.

Szerencsére a daruvonulás időpontja kiszámítható és jóval hosszabb ideig tart, mint teszem az a dunavirágzás. Így könnyű találni egy olyan időpontot, amikor láthatunk darvakat, ráadásul egyre több helyszín alkalmas erre. A legjobb és legnépszerűbb továbbra is a Hortobágy, de Szeged sem panaszkodhat.

Mindenekelőtt nézzük, honnan érkeznek a darvak!

A Magyarországra érkező darvak túlnyomó többsége Finnországból és a balti térségből érkezik. Ezt gyűrűzési adatok és műholdas megfigyelések is bőségesen dokumentálják. Amint nálunk a vonulás megkezdése előtt a helyben fészkelő gólyák is gyülekezni kezdenek, ugyanígy a finnországi darvak is gyülekeznek a vonulás megkezdése előtt. Az egyik ilyen gyülekezőhelyet 2024 augusztusától online adásban is szemmel tarthatjuk, hála egy finnországi kamerának.


Mikor vannak darvak Magyarországon?

Erre a kérdésre szerencsére meglepő választ adhatunk. Gyakorlatilag egész évben. A daru állományának növekedése nem újkeletű, évtizedek óta tart. Már a hetvenes években kezdődött, méghozzá az egyébként cseppet sem természetbarát monokultúrás kukoricatermesztés elterjedésével. Az Alföldön átvonuló daru számára ma is ezek a hatalmas kukoricatáblák jelentik a legfontosabb táplálékbázist.

Ahogy a darvak egyre jelentősebb mennyiségben vonultak át az Alföldön, egyre hosszabb időket töltöttek nálunk. A globális felmelegedésnek, az egyre enyhébb teleknek is szerepe van abban, hogy telelő darvak is egyre többen vannak. Ugyanígy egyre több nyaraló csapat maradt hátra nálunk az utóbbi évtizedekben. Sőt, ami igazán örvendetes: miután a hatvanas években kiveszett Magyarországról fészkelő fajként, újabban megint visszatelepedett, és néhány pár költ már az utóbbi években.


A sárgával jelölt részeken fészkel, a kékkel jelölteken telel a daru | Forrás: Wikipédia

Ami igazán érdekes,

hogy bár a vonulási gócpontok miatt szinte mindenki az Alföldre, főként a Hortobágy térségébe várta az első visszatelepülő párokat, ezzel szemben

  • először a Marcal folyó mentén, Veszprém megyében telepedett meg egy pár.
  • Azóta fészkelt Vas megyében,
  • Zala megyében,
  • de 2024-ben már Győr-Moson megyében, a Hanságban is.

Ezzel párhuzamosan a vonulási szokásai is radikálisan változtak, főként az utóbbi 10-15 évben. Korábban „hírhedt” volt arról, hogy milyen keskeny, körülbelül 20 kilométer széles légifolyosón vonul át felettünk, ma jóval szétszórtabban közlekedik, jóval jelentősebb területeket jár be, sőt: a Dunántúl számos területén az őszi madárvonulás rendes, helyenként tömeges vendége lett, így például a Fertő-tavon és a Balaton környékén is.


Mégis, ha szeretnénk látni a daruvonulást, nem mindegy, hogy mikor vannak nálunk a legtöbben. A nyár vagy a tél közepén jóval kisebb eséllyel és jóval kevesebb madarat láthatunk, már pedig – bár a daru akkor is magnetikus jószág, ha egymagában látjuk –, a daruvonulás a lehető legnagyobb tömegben az igazi. A hatalmas éjszakázásra behúzó csapatok alkonyi zajongása semmihez sem hasonlítható.

2023 őszén mi is jártunk az újabb darurekord évében a legnagyobb gyülekezőhelyen, amiről több tudósítást is adtunk.


A vonulás viszonylag korán indul,

már szeptemberben megérkeznek az első csapatok, de a daruvonulás hónapja egyértelműen az október. A gyülekezés dinamikáját erősen befolyásolja az időjárás, így például meleg, hosszú ősz esetén rendkívül elnyúlhat.

Általánosságban viszont azt mondhatjuk, hogy a csúcs október 15 és 25 közé esik. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy ebben az időszakban mikor van a legtöbbeknek esélye arra, hogy akár egy darunéző kirándulást is tegyenek, arra az október 23. környéke a legalkalmasabb, ami egyúttal az egyik legjobb választás abból a szempontból is, ha a daruvonulás csúcsát szeretnénk elkapni.

Október végét követően a darvak fokozatosan délebbre húzódnak,

és létszám csökkenni kezd, olykor drasztikusan. De ha az október vége valamilyen okból nem alkalmas „darvadozásra”, akkor még november elején is nyugodtan tervezhetünk. Az elvonulás elhúzódhat egészen november végéig. Ráadásul, ha esetleg novemberben megyünk, akkor számíthatunk egy másik pompás, bár nem tömeges madárfaj jelenlétére is, s némi szerencsével a novemberben érkező vadludak között már vörösnyakú ludakat, a világ legszebb lúdfaját is láthatjuk.


Azoknak, akik nem látták még a daruvonulást, csak azt tudom ajánlani: ne várjanak tovább. Szerezzenek be egy kisebb távcsövet, olvassanak kicsit utána (mondjuk nálunk), és szánjanak rá két napot, hogy darvak után kószáljanak a Hortobágyon. A daru nemcsak egy pompás, szép madár, ami nagy tömegben hipnotikus erőt fejt ki ránk, hanem dimenziókapu, amelyen át beléphetünk a madárvilág roppant tereibe, s néhány óra erejéig ráláthatunk a bioszféra lenyűgöző, drámai léptékébe. A daruvonulás sok esetben nem egyszerűen életre szóló élmény, ahogy mondani szoktuk, hanem olyasmi, ami megváltoztatja az embert. Ami után sosem leszel ugyanaz, mint ami az első daruvonulásod előtt voltál.  


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   


még több dar

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük