Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon

madárinfluenza vírusa

Vadon élő madarakat támad a madárinfluenza Magyarországon


A Nébih laboratóriuma a madárinfluenza magas patogenitású H5N1 altípusát mutatta ki két Hajdú-Bihar vármegyei és egy Fejér vármegyei elhullott nyári lúdból. Mint felhívják rá a figyelmet, a vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a vírus, és arra kérik az állattartókat, hogy mindent tegyenek meg egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében. A legfontosabb teendő, hogy minimálisra csökkentsék a házi szárnyasok és a vadon élő madarak találkozási lehetőségét.

A minden baromfitartó számára kötelező járványvédelmi minimumfeltételek a 3/2017-es országos főállatorvosi határozatban olvashatók. Ennek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni és itatni, és a takarmányt valamint az állatok almozására használt anyagokat is zárt helyen kell tárolni. A vírus terjedéséről és a legfontosabb tudnivalókról a Nébih honlapján találhatók bővebb információk.

Ami az Európai helyzetet illeti: az elmúlt 30 napban a kontinensen összesen 6 baromfitartó gazdaságban, 16 fogságban tartott madarakat tartó létesítményből és 31 vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. Az érintett országok: Ausztria, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Ukrajna.


Forrás: Nébih, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a madárinfluenzáról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük