Viharkárok | 260 helyszínre riasztották a tűzoltókat

viharkárok

Viharkárok | 260 helyszínre riasztották a tűzoltókat


Hétfő kora délutánig 260 helyszínre riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló viharok miatt – közölte a Katasztrófavédelem. A hétvégén 244 esetben volt szükség a vihar miatt a tűzoltókra. A legtöbb segélyhívás Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron vármegyéből érkezett.

A legtöbbször kidőlt fák és víz alá került pincék miatt hívták őket. A 24-es főútra Gyöngyössolymoson és Egerbaktán dőlt fa, a 23-as főúton Pétervásárán és a 10-es főúton Pilisnél kellett eltávolítani egy forgalmat akadályozó fát. A Vas vármegyei Nardán több mint 30 épület tetőszerkezetét rongálta meg az erős szél.

Hétfőn

a legtöbb beavatkozásra Nógrád vármegyében volt szükség. Bátonyterenyén és környékén sok fa utakra, házakra, kerítésekre dőlt. Több helyen az elektromos vezetékek is elszakadtak, emiatt helyenként áramkimaradások is előfordulnak.

A borsod-abaúj-zempléni Alsózsolcán az Arany János utcában villámcsapás következtében vált lakhatatlanná egy családi ház, hat lakója rokonokhoz költözött, ugyanitt egy másik családi ház tűzfala kidőlt, öt embert szintén rokonoknál helyeztek el. Miskolcon egy sporttelep épületének tetejéről nagyjából háromszáz négyzetméteren tépte le a vihar a borítást.


Miskolc, 2024. június 10. Az éjszakai vihar megbontotta az Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) sporttelepe épületének tetőszerkezetét, fotó: MTI/Vajda János

A sok eső miatt lakhatatlanná vált egy családi ház Diósgyőrben, nyolc lakója átmeneti otthonba került. Járdánházán 15 házat kellett 500 homokzsákkal megvédeni a házakba betörő víz ellen. Nyékládházán szintén pincékbe folyt be a víz. Sok helyen kell beavatkozni Borsod mellett Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében is. Győrben szintén több pince beázott. Vácon egy idősek otthonában a liftaknában gyűjt össze az esővíz.

Fontos, hogy a villámárvizeknél kerüljük el az úton álló vagy hömpölygő vizet. Egy villámárvíz csatornafedeleket mozdíthat el, így már az egy centiméteres víz is veszélyes lehet, hiszen nem látni, mi van alatta. Ha áll a víz a pincében, sokszor magától elszivárog 1-2 órán belül. Ha mégsem, akkor kell hívni a tűzoltókat. Azonban tűzoltótechnikával csak a 30 centiméteresnél magasabb vizet lehet eltávolítani.

Másodfokú riasztás

Szinte a teljes Tiszántúlon, valamint az ország középső és nyugati járásaiban van másodfokú riasztás hevesebb zivatarok veszélye miat. A következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A másodfokú riasztás érinti – egyes északkelet-magyarországi járások kivételével – a teljes Tiszántúlt, több északi járást, a Duna-Tisza közének déli részét, a Velencei-tó környékét, és több dunántúli járást. Hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék kivételével az egész országban.

Hétfőn több helyen, több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás, viharos széllökés, és jégeső előfordulhat. Az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben, illetve annak előterében a keleti, délkeleti országrészben heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől megkezdődik a légkör stabilizálódása, éjszaka egyre inkább az ország délkeleti felére szorulnak vissza a – már várhatóan nem heves – zivatarok, és számuk is csökken.

Kedden napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki ismét nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső, erős, viharos széllökések kísérhetik, sőt, elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás társulhat hozzájuk. Késő délutántól, estétől a zivatarok száma várhatóan jelentősen csökken.

A Katasztrófavédelem azt javasolja,

hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt. Akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Forrás: MTI, képek: MTI/Vajda János

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Nem lesz eseménymentes nyarunk. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük