Úszó tengervíz-sótalanító települ Barcelonába

sótalanító

Úszó tengervíz-sótalanító települ Barcelonába


Vízen úszó sótalanító rendszert helyeznek üzembe Barcelonában az ősszel, hogy így csökkentsék a térséget sújtó tartós aszály következményeit. A várhatóan októberben működésbe lépő tengervíz-sótalanító fordított ozmózis révén naponta negyvenezer köbméter ivóvíz előállítására képes, ami Barcelona város napi vízfogyasztásának hat százaléka. Az ivóvíz előállítási költsége ezzel a módszerrel köbméterenként 4,4 euró (körülbelül 1700 forint).

A sótalanítót egy uszály tetejére telepítik a barcelonai kikötő kijáratával szemben, ahol nem zavarja a hajóforgalmat.

A beruházás költsége százmillió euró, és legalább öt évig szeretnék majd használni, ugyanis a tervek szerint akkorra készül el a torderai sótalanító bővítése, és az új, Foix-ban épülő üzem, amelyek a jövőben biztosítják a kellő mennyiségű ivóvizet.

Tizenkét mobil sótalanítót kap Costa Brava Alt Empordá járása is, ahol az eszközök tizenhárom települést látnak majd el ivóvízzel. A falvak jelenleg a Darnius-Boadella víztározóra támaszkodnak, amely azonban jelenleg kapacitásának mindössze tizenegy százalékán áll. A mobil sótalanítók naponta ezer köbméter ivóvizet állítanak elő, ami a térségben élők napi vízfogyasztásának harmincöt százalékát fedezi. Az intézkedésre tízmillió eurót költ a katalán kormány.

Mint David Mascort a katalán kormány klímacselekvésért felelős tárcavezetője hangsúlyozta, ezek a lépések jelentik a leggazdaságosabb és legfenntarthatóbb megoldást a problémára. Ha hajóval szállítanának ivóvizet a térségbe, egy köbméter víz tíz euróba (3943 forintba) kerülne, egy szállítmánnyal pedig harmincezer köbmétert lehetne eljuttatni.

A kelet-spanyolországi tartományt már harmadik éve sújtja tartós vízhiány, a régió víztározói jelenleg átlagosan kapacitásuk tizennyolc százalékán működnek. Mivel a szokásosnál és a szükségesnél is jóval kevesebb eső hullott a térségben, a katalán kormány február elején vészhelyzetet hirdetett és vízkorlátozást vezetett be több mint kétszáz településen.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több a víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük