Még soha nem volt ilyen hosszú aszály Katalóniában

aszály katalóniában

Még soha nem volt ilyen hosszú aszály Katalóniában


Aszály miatt vészhelyzetet hirdetett és vízkorlátozást vezetett be több mint kétszáz katalán településen a tartomány autonóm kormánya csütörtökön.

“Még soha nem néztünk szembe ilyen hosszú szárazsággal, amióta csapadékmérés létezik” – fogalmazott Pere Argonés katalán elnök.

Katalóniában az elmúlt három évben a szokásos átlagnál és a szükségesnél is jóval kevesebb eső hullott a térségben, a víztározók szintje tizenhat százalék alá csökkent. A mintegy hatmillió embert érintő, péntektől hatályos első vészhelyzeti fázisban személyenként napi kétszáz literre csökkentik a települési tartályba belépő víz összmennyiségét.


Műholdképen látható a baellsi víztározó kiszáradása az évek folyamán, forrás: Európai Unió,
Copernicus Sentinel-2

A lakosságtól viszont azt kérik, hogy törekedjenek ennél kevesebb, átlagosan kilencven liter napi felhasználására.

Amennyiben tovább romlik a helyzet, nőhet a szigor is, és fázisonként további húsz literrel csökkentik az engedélyezett mennyiséget. A mezőgazdaságban nyolcvan százalékkal, az állattenyésztésben ötven százalékkal, míg az iparban huszonöt százalékkal kevesebb vizet használhatnak fel a következő időszakban.

Tilos lesz a szökőkutak, mesterséges tavak feltöltése, az öntözés, az utcák vizes tisztítása, az otthoni autómosás és a medencék feltöltése. Kivételt jelentenek az egyesületi uszodák és a terápiás medencék. Az egyesületi sportpályák öntözése engedélyezett újrahasznosított vagy talajvízzel, de cserébe nagyobb mértékben kell korlátozni a zuhanyozók használatát. Az önkormányzatok saját hatáskörben kiegészítő intézkedéseket is hozhatnak, például a víznyomás csökkentéséről.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció: Negratín víztározó, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Spanyolország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így korlátozná Mallorca a turistaáradatot

Mallorca fővárosában, Palmában tarthatatlanná vált a tömeg, ezért az önkormányzat különböző korlátozó intézkedéseket tervez bevezetni. Először is nem adnának engedélyt újabb ingatlanok…Tovább

még több aszály

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük