Kísérleti szennyvízkezelő reaktor készül Miskolcon

szennyvízkezelő reaktor

Kísérleti szennyvízkezelő reaktor


Kísérleti szennyvízkezelő reaktor készül a Miskolci Egyetem a marokkói Université Ibnou Zohr egyetemmel és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel konzorciumi együttműködésben, 67,935 millió forintból. A március elsején indított projekt a szennyvízben található szerves szennyeződések eltávolítását célozza meg és várhatóan 2027 februárjában zárul.

A cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződéseket (főként a növényvédőszer-maradványokat) ártalmatlanítsák, a környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák.

Mindezt fotokatalízis segítségével történik, vagyis UV-fény segítségével indulnak be a kémiai reakciók, melyek során ártalmatlan melléktermékekké bomlanak le a szennyező anyagok. A megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

A vízszennyezés mára jelentős környezeti problémává vált, mely gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat, például növényvédő szereket és gyógyszeripari termékeket is tartalmazhatnak. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatali (NKFI) alapból valósul meg.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük